Blog Arşivi

Duyuru


10 Ocak 2021

Whatsapp'tan Vaz mı Geçiyoruz?


Bir çok kişinin akıllı telefonlarında kurulu Whatsapp uygulamasına son güncelleme ile gizlilik sözleşmesi sunuldu ve 08 Şubat 2021 tarihine kadar sözleşmeyi onaylamayanlar artık Whatsapp kullanamayacak.

Whatsapp sözleşmesi ile kullanıcıların verileri bir havuzda toplanacak ve bu veriler bağlı diğer şirket ortakları ile (Facebook, instagram vb) paylaşacağı belirtiliyor.

Sözleşme neler içeriyor, bunu irdeleyelim.


Çeşitli haber siteleri ve sosyal medya ortamında konuya vakıf olanlar çeşitli açıklamalar yapmaktadır.

Konunun basit olarak özeti şu şekilde.

Büyük bir zamanımızı İnternette geçiriyoruz ve bir çok web sitesine giriyoruz. Bir çok web sitesi (gizlilik ayarlarınız açık ise) kullanıcı çerezlerini kullanıp ilgi alanlarınıza göre reklamlar sunulmaktadır. Örneğin, bir alışveriş sitesinde elbiseleri incelediniz, İlan sitesi ile ilgisi olmayan bir web sitesinde önceden incelediğiniz elbise reklamlarının bu web sitesinde görünmesi çerez verilerinizin ilgili siteler tarafından reklam amaçlı olarak kullanılmasıdır. Belki sesli konuşmalarınızda geçen bir kelimeye, örneğin “ayakkabı alacağım” özgü reklamların size gösterilmesi de olasıdır. (Mikrofona erişim izni verilmesi.)

Whatsapp da verilerinizi bu yönde kullanmak istemektedir. Milyon dolarlar harcanıp yapılan bu uygulamayı bedava kullanan milyonlarca kişiler vasıtasıyla reklam gelirlerini arttırmak istemesi doğaldır. 

Dijital ortamı kullanan bütün sektörlerin tek amacı vardır. Reklam pastasından pay kapabilmek. 

Ancak, Whatsapp AB ülkelerine bu sözleşmeyi dayatamadı. Sözleşmenin AB dışı ülkelerle birlikte ülkemize has olması elbette kabul edilemez. 

Ne yapmalıyız?

Whatsapp’ı silmeniz sizi bu sözleşmeden kurtarmaz. Aynı şirkete bağlı diğer uygulamaları da (facebook, instagram vs.) kapatmanız gerekir.

Sosyal medya uygulamalarının kişisel bilgileri paylaşıp paylaşmadığını, üyelerin mesajlarını okuyup okumadıklarını kimse garanti edemez. 

Kararı siz vereceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.