Blog Arşivi

Duyuru


04 Aralık 2020

Bulut Sistemleri

 

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve benzeri diğer cihazlar ile istediğiniz zaman, istediğiniz yerden kullanılabilen ve verilerinizi yedekleme, kullanıcılar arasında veri paylaşma, veriler üzerinde yorum, düzenleme gibi işlemler yapılabilen internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. 

Dijital verilerinizi CD, USB bellek, harici Harddisk veya hafıza kartı içerisinde de saklayabilirsiniz. Ancak bu verilere ulaşabilmeniz için devamlı yanınızda olması gerekir. Harici belleklerin kayıp olması veya bozulma riski vardır.

 Bulut teknolojisinde ise verileri yanınızda taşımanıza gerek yoktur. İnternet bağlantısı olan her yerden verilerinize ulaşmanız mümkündür. Ancak hesabınızın çalınması veya bulut sunucularının arızalanma riski her zaman mevcuttur.

 Verilerinizi güvenli ortamlarda saklayabilmek için birbirinin alternatifi olan veri saklama ortamlarını kendiniz belirlemelisiniz.

 Bulut teknolojisi ile neler yapılabilirim?

 Ben Google drive kullanıyorum.  Google hesabı ile verilen alan içerisinde, ders, ödev, tez notlarımı,  telefonumda büyük yer kaplayan fotoğraf ve videoları, mesleki mevzuat kapsamında hazırladığım sözleşme örnekleri gibi belgeleri saklamak,

 hazırladığım bazı belgeler üzerinde ilgili meslek gruplarından görüş, öneri, düzenleme gibi önermeleri almak veya belgelerimi paylaşmak amacıyla kullanıyorum.

 Belgeler üzerinde yaptığım çalışmaları otomatik senkronizasyon vasıtasıyla aynı anda drivere kayıt olmasını sağlıyorum.

 Bulut teknolojisi nasıl kullanılır?

 Çeşitli bilişim şirketleri tarafından sunulan bulut hizmetleri kullanımı konusunda yazılı ve görsel anlatımları internet araması kullanarak bulabilirsiniz. 

 Bulut bilişimin eksileri nelerdir?

 1) Güvenlik.  Bulut depolamayı kullanmanın en büyük endişesi, verilerinizin güvenliğidir. Verilerinizi güvende tutmak için yapabileceğiniz çok şey olmasına ve bulut depolama kaynaklarının sistemlerini ve dolayısıyla verilerinizi korumak için çok çalışmasına rağmen, hiçbir şey % 100 güvenli değildir.

 2) Arıza süresi. Bulut bilişim, çevrimiçi olma yeteneğinize bağlıdır. Sunucu veya İnternet erişiminiz kapalıysa, verilerinize erişiminiz de mümkün olmayacaktır.

 Aşağıdaki çizelgede çeşitli bilişim şirketleri ile sunulan ücretsiz depolama alanlarını görebilirsiniz. Daha fazla depolama alan hizmetleri ücretli olarak sunulmaktadır.

 

Google

http://drive.google.com

15 GB

Dropbox

http://dropbox.com

2 GB

Yandex.Disk

http://disk.yandex.com

50 GB

Turkcell Akıllı Bulut

http://turkcellakillibulut.com

0 GB

TTNET Bulut

http:// turktelekom.com.tr

0 GB

Box

http://box.com

0 GB

Apple iCloud

https://www.icloud.com/

-

OneDrive

https://www.microsoft.com

5 GB

Amazon Drive

https://aws.amazon.com/

25 GB

Mega

https://mega.nz/

50 GB

IDrive

https://www.idrive.com/

5 GB

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.