Blog Arşivi

Duyuru


18 Mart 2010

Hırsızlığa Karşı Alınacak önlemler


24 saat esasına göre kolluk kuvvetlerince suçu önlemek amacıyla devriye faaliyetleri icra etmekteyse de hırsızlığı tamamen önlemek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle hırsızlık olaylarına karşı açıklamalar yapılarak bir dizi önlem alınması istenmektedir. Bu önlemler;  uzun süre evden ayrılışlarda bir lambanın açık bırakılması, posta kutularında mektup birikmesinin önlenmesi, apartmana giren yabancılara karşı duyarlı olunması gibi.  Bunları yapmak elbette önemlidir ancak klasik işler haline geldiğinden yeterli olmamaktadır.




İşlenen suçların bir çoğu kolluk kuvvetlerine intikal ettirilmediğinden kamuoyu bilgisi olmamakta ve yaşadığımız kentlerin huzur içinde olduğu sanılmaktadır. ( Ek: 2010 yılı içinde ülke genelinde polise intikal eden; 12.364 Oto hırsızlığı, 85.349 evden hırsızlık, 41.656 işyerinden hırsızlık olayı meydana gelmiştir. Ancak bu rakamlara polise intikal etmeyen olaylar dahil değildir. )

Şehirlerde en çok işlenen suçların başında hırsızlık olayları gelmektedir. İlimizde hırsızlığın hangi aşamada olduğunu anlamak için küçük bir araştırma yaparak çelik kapı satıcıları ile çilingirler ile görüştüm.

Yaptığım görüşmelerden şu netice çıktı. Değiştirilen her 100 çelik kapının ortalama 40 tanesinin hırsızlık olayı nedeni ile değiştirildiği,

Çilingirlerin gittiği her 100 evden yaklaşık 50 tanesinde değiştirilen barellerin ise hırsızlık olayı nedeni ile yapıldığı ortaya çıkmaktadır.

Yaptığım araştırma sonucu bugünlerde ilimizde meydana gelen kapı bareli kırma suretiyle gerçekleştirilen hırsızlık olaylarında artış olduğu ortaya çıkmaktadır.



Resimlerden görüldüğü gibi dışarı çıkık kapı bareli hırsızlar tarafından kolaylıkla kırılmakta ve 1 dakika gibi kısa sürede eve girilerek hırsızlık olayı gerçekleştirilmektedir. Şu an ilimizde en yaygın hırsızlık bu şekilde gerçekleştirilmektedir.

Alınacak Önlemler

Ev içi - Ev Dışı Kamera Sistemi

Gelişen teknoloji ile İnternet sisteminize bağlı kameralar ile evinizin içini veya kapınızın önünü akıllı telefonlarınıza gelecek bir uyarı ile anlık olarak görmeniz mümkündür. Hatta kamera sistemine bağlı mikrofon-hoparlör sayesinde kapı zilinizi çalan kişi ile görüşme yapabilirsiniz. Sisteminizin elektrik kesintilerinden etkilenmemesi için güç kaynağı ile birlikte kullanılması uygun olacaktır.


 (Kapı)

Yaşam ve çalışma alanlarımızda kendimizi daha güvenli hissetmemiz için bizlerinde bazı önlemler almamız gerekmektedir.

Çelik kapınızı uzun yıllardır bu işle uğraşan, kurumsal bir yapılanmaya sahip imalatçı şirketlerden veya bu şirketlerin yetkili bayilerinden alın. Merdiven altı imalathanelerde yapılmış, ucuz çelik kapılar güvenliğinizi tehdit edebilir.

Güvenli kapı nasıl olmalıdır.?

1- Kapı barellerini güvenlik zırhı/kapı rozeti ile kapatabilirsiniz.

Kapı Rozeti



İçeriden vidalı güvenlik zırhı bareli tamamen kapatacağından dışarıdan yapılacak darbe ve müdahaleyi önleyecektir. Etkili ve ekonomik bir çözümdür.

2- Güvenlik zırhı takılamayan kapılara hırsız tuzaklı veya çelik takviyeli barel takabilirsiniz. Parmak izi okuyuculu kapı kilitleri alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Tuzaklı Barel


Tuzaklı Barel dışarıdan zorlandığında, barelin dışarıda kalan kısmının kırılmasını sağlayarak dışarıdan yabancı bir cisimle barele ikinci bir müdahaleyi imkansız hale getirmektedir. Etkili ve ekonomik bir çözümdür.

3- Kapıların her iki yanına kriko  ile baskı yapılarak açılmasını önlemek için çelik kapıların kasa bağlantı yerleri beton ile doldurulmalı veya kancalı kilit sistemi kullanılmalıdır.



Kapınızın mevcut kilitlerini tek noktadan 14 ayrı yerden kilitlemek yerine ayrı ayrı noktalardan birbirinden bağımsız kilitlenmesi ideal olandır ve bu tarz kapılar kötü niyetli kişilerin zorlandığı hatta hırsızlık yapmaktan vazgeçtiği etkili kilit sistemleridir.

4- (Önemli)Evde bulunduğunuz zamanlarda kapınızı mutlaka içeriden kilitlemeyi alışkanlık hale getirin. Kısa süreli evden ayrılsanız dahi kapınızı kilitli olsun. Mutfakta yemek yaparken veya odada televizyon izlerken kimse hırsızla karşılaşmak istemez.

5- Kamera ve alarm sistemi hırsızlığı önlemez ama caydırıcılık sağladığı gibi hırsızlık meydana geldiğinde bu kişilerin tespit edilip yakalanmasını sağlar.

6-  Evinizde bulunan değerli eşyaların ayrıntılı fotoğraflarını çekip saklayın ve olabilecek zararlarınızı telafi edebilmek için eşya sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.

7- Apartman veya daire giriş kapısına kamera taktırarak gelen kişilerin kim olduğunu görebilirsiniz. (Elektrik, su doğalgaz görevlisi gibi)

8- Daire kapı dışına gizli kamera koyabilir ve gelen kişilerin görüntülerini televizyonuzda izleyebilirsiniz.

Balkon ve Pencerelerin Güvenliği

Bir çok evde pencere ve balkon kapıları plastik malzemelerden yapılmakta ve güvenlik önlemi alınmamış pencere ve kapıların zayıflığı nedeniyle hırsızlık olayları gerçekleşmektedir.

Alınacak Önlemler (Pencere ve balkon kapıları)

Pencere ve balkon kapılarınız uzun yıllardır bu işle uğraşan, kurumsal bir yapılanmaya sahip imalatçı şirketlerden veya bu şirketlerin yetkili bayilerinden alın. Merdiven altı imalathanelerde yapılmış, ucuz malzemeler güvenliğinizi tehdit edebilir.

Pencere ve balkon kapılarında dikkat edilecek en önemli nokta menteşelerin dışarıda olmamasına dikkat etmeniz. Açıkta bırakılan menteşeler kolaylıkla yerinden çıkarılabilir.  Bu durumda iç kilit vs. etkili olmayacaktır.

1- Pencere ve kapıların esnetilerek açılmasını önlemek için birden çok noktadan kilitleyen sistemler tercih edilmelidir.  Göbekten kilitlenen kollu pencere ve kapılar da son zamanlarda oldukça kullanılmaya başlanmıştır. Bu kilit sayesinde cam dışarıdan kırılsa bile pencere ve kapı kolu kilidi sayesinde açılmamaktadır.

2- Ek önlem olarak pencere ve kapılara çelik takviyeli güvenlik mandalı takılmalıdır.

3- Hırsız camı kırıp camdan içeriye girebilir. Bunun için ise özel lamine camlar üretilmeye başlamıştır. Bu camlarda hırsız cama vurup çatlatsa bile cam dağılmadığı için camdan içeriye girememektedir.

4- Zemin katta oturuyorsanız pencere ve balkonlarınızı demir parmaklık ile kapatmanız faydalı olacaktır.

5- Balkon ve pencerelere takılacak alarm sistemleri etkili ve ekonomik bir çözümdür.

Yağmur Boruları

Binalarda bulunan yağmur boruları art niyetli kişilerin üst katlara tırmanarak çıkmasına kısmen olanak sağlamaktadır. Borularda güvenlik önlemi almak için kat aralarına denk gelen yerlere ucu sivri demirli kelepçeler takılabilir, dikenli tel sarılabilir, ince tabaka gres yağı sürülebilir.


Önerdiğim tavsiyeler bazılarına fazla abartılı gelebilir. Ancak unutmayın, hırsızlar daha abartılı çalışmaktadırlar.

Ankara Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından bir alışveriş merkezinde kurulan güvenlik standından görüntülerini izlemenizi tavsiye ediyorum.


 

Evinizin İçinde Sensörlü Lambalar Kullanın: Sensörlü ve led lambaların kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu lambaları güvenliğiniz için kullanmanız mümkündür. Örnek: Dış kapının açıldığı koridora, mutfak, salon, balkon, koridor gibi yerlerde hareket algıladığında yanacak ve yanan ışık sizi uyarabilecektir. Herhangi bir nedenle gece yataktan kalktığınızda elektrik anahtarını kullanmadan bu lambalar ayrıca yolunuzu aydınlatacaktır.
===================
*** Aldığınız bütün önlemler bir işe yaramamışsa evinizde azgın bir pitbull beslemeye başlayabilirsiniz. En etkili yöntem budur.
===================

Kuyumcu - Banka soygunları: Ülkemizde yapılan işyeri inşaatları standart olarak yapılmaktadır. İşyerinde hangi hizmet sektörünün faaliyet göstereceğini belirlememiz mümkün değildir. Bu nedenle değerli mallarını korumak isteyen girişimciler bazı basit önlemleri kendi imkanları ile almaları gerekmektedir.

Sıradan tuğla duvar ile kaplı kuyumcu 

Değerli malların bulunduğu kuyumcu ve banka gibi işyerlerine genel olarak yasadışı girişler duvar delinerek yapılmaktadır. İşyerleri duvarları 2 sıra tuğla kullanılarak yapılan basit ve güvensiz yapılardır. İşyeri güvenliğini artırmak amacıyla bu duvarların güçlendirilmesi gerekmektedir.

Duvarların güçlendirilmesi için düşüncem pencerelere uygulanan parmaklıkların bir benzerinin duvarlara uygulanmasıdır. Örneğin; özel olarak hazırlanacak çelik tel kafesin kolon ve kirişlere sabitlenerek duvar yüzeyine 10-15 cm kalınlığında C4 kalite beton sıva ile gömülmesi duvar güvenliğini bir kat daha arttıracağını düşünüyorum.

HIRSIZ İŞARETLERİ
Son günlerde bazı Avrupa ülkelerinde organize çalışan hırsız örgütleri belirledikleri bölgelerde keşifler yapıp bina çevresinde bulunan ağaç, duvar gibi benzer yerlere sadece kendilerince bilinen bazı işaretler koydukları rapor edilmektedir.

Bu işaretler hırsızlık amacı için bölgeye gelecek çete elemanlarını hırsızlık yapılacak yerler için uyarı amacını gütmektedir.

Örnek-1; Yatay bir çizgi üzerinde iki dikey işareti burada yaşlı insanların olduğunu belirtmektedir,
Örnek-2; Çapraz çizilmiş bir daire: Bu yerden uzak durun, (burada bir polis memuru yaşıyor veya güvenlik önlemleri çok geniş veya burada çalınacak bir şey yok anlamında.)
Örnek-3: Hilal şekli varsa burası akşam hırsızlık için uygundur anlamındadır.

Örnek şekiller bazı Avrupa ülkelerine kullanılmaktadır, Bu usulün ülkemizde kullanılıp kullanılmadığı hususunda herhangi bir veri ve bilgi bulunmamaktadır.  Siz yine de çevrenizde olabilecek işaretlere dikkat edin.
(Kaynak)

Binamıza kamera sistemi kurduk, dış kapı şifreli ve bunlar hırsızları yıldırmıyor. Bayanlar kurcaladıkları kapı açıldığında "kendilerinin ev temizliği yaptıklarını ve iş aradıklarını" söylüyorlar.



Unutmayın, alınan bütün önlemlere rağmen her çelik kapı ve pencereler açılır, duvarlar delinebilir. Önemli olan ne kadar sürede işlemin sonuçlandığıdır. Hırsızların basit ve kısa sürede açılan pencere, kapı ve duvarları tercih ettikleri unutulmamalıdır.

Hırsıza karşı TSE'ye uygun kapı, pencere (Sabah Gazetesi Haberi)


İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2019 yılı hırsızlık olaylarında her 1 saatte 15 hırsız olayı oluyor. 

4 yorum:

  1. Merhaba, http://i41.tinypic.com/358c6fs.png bu resmini yayınladığınız ürün de rozetlidir. Hatta normal rozetlilerden haha dayanıklıdır. Markası multlocktur, multlock Kale kilit ve kapılarından daha sağlamdır.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız sayın Osman AKTAŞ, o resmi barel çıkıntısı olduğundan marka model belirtmeden örnek olarak göstermek amacıyla seçmiştim. Uyarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar ilgili makalenizi çok beğendim, http://www.engelset.net sitesindeki hizmette sizemi ait ?

    YanıtlaSil
  4. İlginiz için teşekkür ederim. Belirttiğiniz site ve içeriği konusunda bir ilgim yoktur.

    YanıtlaSil

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.