Blog Arşivi

Duyuru


13 Ağustos 2015

Karpuz Alırken Dikkat Edin

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri de karpuzdur. Ancak bu sene bilinçsiz şekilde kabak aşısı yapılan karpuzlar kabak tadı vermeye başlayınca karpuzlar elde kaldı.

Bazı satıcılar ellerinde kalan karpuzları satmak için şırıngalı hileye başvuruyorlar. Bunu aşağıda resimlerle açıklamaya çalışacağım.


1) Karpuzu ortadan kestiğinizde kabuğa yakın bölgede sarımsı bir bölgeyle karşılaşabilirsiniz.





2) Kabuk üzerinde küçük ayrıntıya dikkat edin, buradaki siyah bölge şırınganın bir izi olduğunu lütfen unutmayınız. İçine bilinmeyen bir madde sıkılan karpuz bu sıvıya bir tepki göstermektedir.



3) Kabuk arkasındaki şırınga izi.



4) İçine yabancı madde enjekte edilen karpuzun bu maddeye verdiği tepki (sarımsı bölge)



5) İçine yabancı madde enjekte edilen karpuzun bu maddeye verdiği tepki (sarımsı bölge)


 

Kaynak: http://trinixy.ru/116986-strannyy-arbuz-6-foto.html

 -  Benzer olayı bizzat yaşadım. Seyyar satıcıdan aldığım karpuz yukarıda resimlere benziyordu. Konuyu ilgili zabıta müdürlüğüne ilettim, Tarım Müdürlüğüne şikayet edilmesini belirttiler,

Tarım il müdürlüğü ise herhangi bir şey yapamıyacaklarını belirterek Alo Gıda 174 hattını aramamı istedi (13/08/2014 saat 11.30 Fatih bey, kayıt mevcuttur) Yaptığım görüşmede sadece kayıtlı işyerleri hakkında işlem yapıldığını seyyar satıcılar hakkında zabıta müdürlüğünün yetkili olduğunu belirtti. "Buradan toplum sağlığını tehdit edebilecek bir ürünü detaylarıyla size ihbar ediyorum" diye söylemlerim fayda etmedi ve sonuç olarak BİMER'e başvurabileceğim söylendi. Daha önceki deneyimlerinden dolayı BİMER'in bu sorunu çözeceğini sanmıyorum.

Bimere yazacaksın, bimer tarım bakanlığına havale edecek, tarım bakanlığı ilgili valiliğe, valilik kaymakamlığa, kaymakamlık, tarım il müdürlüğüne, oradan tarım ilçe müdürlüğüne, oradan ilgili zabıta müdürlüğüne, ekipler araştırma yapacaklar vs. vs. 

Bimer'in çalışma prensibi bu şekildedir.

Her kurum kendince sorunu çözerek beni aydınlatmış oldu. Seyyar karpuzcu mu? halen karpuz satmaya devam ediyor.

Kısaca, karpuz almadan önce elinizde bir büyüteç ile kabuk üzerinde resimde belirtilen şırınga izinin olup olmadığını inceleyin, şüphelendiğiniz bölgeyi kestirin ve sarı bölgenin olup olmadığını kontrol edin, veya bu sene karpuz yemeyin.

Neyse, ben yakın çevremi ve bu haberi okuyan sizleri bilgilendirmiş oldum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.