Blog Arşivi

Duyuru


08 Aralık 2014

Gayrimenkul veya Araç Satarken Mağdur Olmayın

Gayrimenkul veya araç satışlarında mağdur olan kişi haberlerini zaman zaman okumaktayız.

Yıllarca birikim yapıp edindiğiniz gayrimenkulünüzü veya aracınızı dolandırıcıların akla hayale gelmedik çeşitli yöntemleri kullanarak elinizden alması kadar üzücü bir durum yaşanmasını kimse istemez. Ama ne yazık ki zaman zaman üzücü olaylar meydana gelmeye devam etmektedir.
“Araç parasını birazdan ödeyeceğim” deyip noterde imza attırdıktan sonra ortadan kaybolanlar, veya banka kapanma saatine yakın “kusura bakmayın muhasebecim parayı eksik havale etmiş, siz imzayı atın yarın geri kalanı peşin ödeyeyim” deyip imzadan sonra ortadan kaybolanlar. Vs. vs.

Alışverişe konu olacak gayrimenkul veya araç bedelinin ne şekilde ödeneceği kişiler arasında büyük sorun olmaktadır.  Satış bedelinin tapu veya noterde verilmesi, paranın o kalabalık ortamda sayılması hem hoş olmayacak hem de art niyetli bazı kişilerin dikkatinden kaçmayacaktır. Sahte para riskinide gözardı etmemek gerekir.

Alacağınız veya satacağınız bir gayrimenkulün bedelini üzerinizde taşımanızda büyük risktir. Gözü dönmüş gaspçıların yer mekan gözetmeksizin bütün birikimlerinize göz diktiğini unutmamak gerekir.

Yazdıklarımdan dolayı hemen karamsarlığa kapılmayın. Ülkemizde namuslu insanların sayısı dolandırıcı ve gaspçılardan çok daha fazladır. Sadece bu art niyetli kişilerin size tesadüf etmesi rastlantıdan başka bir şey değildir.

Yazdığım bu olumsuzluklara rağmen sağlıklı olarak alışveriş nasıl yapabiliriz sorusu ortaya çıkacaktır.

Gayrimenkul veya araç satışında bana göre en güvenli yol, satışın bir banka kanalı ile gerçekleştirilmesidir. Bu şekilde yapılacak alışverişlerde dolandırılma, sahte veya eksik para almanız mümkün olmayacaktır.

Parayı bankaya yatırın karşılığında hamiline veya nama yazılı Bloke çek tanzim ettirin. Tapu veya noterde satış gerçekleşmeden çeki alıcıdan alın ve gönül rahatlığıyla imzanızı atın.

Diğer alternatif. Satış parasını bankaya emanete aldırın. Satış gerçekleştikten sonra alıcı adına kayıtlı onaylı tapu bilgisi veya noter satış belgesi ile satış parasını ilgili bankadan tahsil edebilirsiniz.

* * *

EK: Gayrimenkul satışlarında güvenli bir şekilde satışın gerçekleşmesi hususundaki görüşleri çeşitli ortamlarda ilgili kuruluşlara iletmemiz sonuç getirdi ve 2015 yılı itibariyle gayrimenkul satış bedelinin güvenli bir şekilde el değiştirmesi yasal düzenlemeye kavuşturulacaktır.

28.12.2014 tarihli basından:

"TKGM tarafından gerçekleştirilen mülkiyet hakkının devrini içeren alım satım işlemlerinde, alıcı ve satıcının birlikte protokol imzalanan TAKASBANK'tan talep etmesi halinde, alım satım bedelinin güvenli bir yöntemle el değiştirmesini sağlamak için, satış bedellerinin TAKASBANK aracılığıyla ödenmesi düzenlendi ve 2015 yılı içerisinde uygulamaya geçilecek."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.