Blog Arşivi

Duyuru


28 Eylül 2012

Joomla.3.0 Kararlı Sürüm Kullanıma Hazır



joomla 3.0


Joomla 3.0 kararlı sürüm yayınlandı. Bu sürümü kullanacaklar için 3.5 sürüm yayınlanıncaya kadar her 6 ayda bir sürüm güncellemesi yapılacaktır.  Bu süreçte aklımıza 1.5 ve 2.5 kullanımının ne olacağı sorusudur.

Joomla resmi sitesinde yapılan açıklama özetle şu şekildedir.


Joomla 3.0 yeni özelliklere erişmek isteyen kullanıcılar için tasarlanmıştır. Bu aşamada 2.5 sürümden 3.0 sürüme yükseltme işlemi 3.5 sürüme kadar tavsiye edilmemektedir.3.5 sürümden itibaren yükseltmeler tek tıkla çok kolay ve hızlı olacaktır. Yine aynı şekilde dil dosyaların yüklenmesi ve yükseltilmesi aynı şekilde çok kolay ve hızlı olacaktır.

Yeni site oluşturmak isteyenler uyumlu eklentilere ve sunucuların sağladığı PHP ve diğer yazılımların uygunluğuna bağlı olarak kullanacağı sürümü seçmelidir.  Kısaca Joomla 3.0 sürümü kullanmanızda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Sadece kullanılacak eklentilerin zamana bağlı olarak uyumsuzluğu ve uyumlu olanların azlığı sorun olacaktır. Bu kapsamda çalışmalarınızın öncelikle local ortamda yapmanız, eksiklik ve uyumsuzlukların tespit edilmesini kolaylaştıracaktır.

Joomla 2.5 sürüm ne olacaktır?
Sürüm desteği muhtemelen 2014 bahar ayı içinde Joomla 3.5 sürüm çıkıncaya kadar devam edecektir. Bu süre içinde 2.5 kullananların 3.0 sürüme göç etmeleri veya yükseltme yapmaları önerilmemektedir. Yükseltme işlemleri 3.5 sürüm yayınlandıktan sonra başlayacaktır.

Joomla 1.5 sürüm ne olacaktır?
Joomla 1.5 için destek Joomla 3.0 kararlı sürüm yayınlandıktan sonra sona ermiştir. İlerleyen zaman için belirsiz bir sürüme kadar sadece güvenlik açıklarına ilişkin güncelleme paketleri yayınlanacaktır.  Tavsiyem sitenizde fazla bilgiler bulunmuyorsa 3.0 sürüm için yeniden kurulum ve düzenleme yapmanız, çok fazla bilgiler bulunuyor ise 3.5 sürüme hazırlanmak için 2.5 sürüme göç etmenizdir.

(İngilizce açıklama ayrıntıları ve indirme bağlantısı)

Not: Joomla resmi sitesi akredite edilmiş dil dosyalarının yüklenmesini tavsiye etmektedir ve akredite edilmiş  mevcut dil dosyaları yönetim sayfasından kolaylıkla yüklenebilmektedir. Mecut dil dosyaları yönetim sayfası üzerinden yükleneceğinden haricen çevirisi yapılan dil dosyalarına ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu nedenle tarafımdan Türkçe dil dosyası çevirisi yapılmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.