Blog Arşivi

Duyuru


27 Ekim 2010

Telefona Bağlı Olmadan Internet Bağlatın

Evinize, işyerinize Internet bağlatmak istiyorsanız öncelikle bir telefon bağlatmanız gerekmektedir. Telefon yoksa Internet'de yok. ADSL bağlantılarda tek yetkili ve tekel olan Telekom'un değişmez kuralıdır. Telekom üzerinden Internet bağlantısı yapan diğer özel şirketlerde aynı kuralı uygulamaktadır.

Bu konuda Rekabet Kurulunun aşağıdaki karar metni ışığında artık telefona bağlı kalmadan sanal dünyaya açılabilirsiniz.

Yalın DSL Kararı Hakkındaki Açıklama (Düzeltilmiş)

Yalın DSL hakkında bugün (26 Ekim 2010) yaptığımız açıklamada sehven yer alan, yalın DSL uygulamasının 1 Kasım 2010 tarihinde başlayacağına ilişkin yanlış bilginin düzeltildiği yeni açıklamamız aşağıda yer almaktadır. Yanlışlık için özür diler, kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız:

"Hatırlanacağı gibi Rekabet Kurulu tarafından, 18 Şubat 2009 tarih ve 09-07/127-38 sayı ile alınan kararda DSL hizmetinin sabit telefon aboneliğine bağlanması uygulamasına son verilmesi, Türk Telekom tarafından yalın DSL hizmetinin başlatılması için 3 ay içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvuruda bulunulması konuları hükme bağlanmıştı. Kurul’un bu kararından sonra hizmetin başlamaması nedeniyle Kurumumuza yoğun başvuru yapılmış ve bunun üzerine 27 Nisan 2009 tarihinde bir açıklama yapılarak yalın DSL uygulamasının BTK tarafından onaylanacak bir tarife ile yürürlüğe girebilecek olduğu kamuoyuna duyurulmuştu.

Ancak, Rekabet Kurulu’nun aldığı karara rağmen, bugüne kadar yalın DSL hizmetinin başlamamış olması tüketicilerin ve meslek örgütlerinin tepkilerine neden olmakta, bunların önemli bir kısmı da Kurumumuza iletilmeye devam etmektedir. Bu çerçevede konuyla ilgili olarak BTK'nın 14 Temmuz 2010 tarih ve 2010/DK-07/417 sayılı kararıyla sabit telefon aboneliği olmadan DSL internet erişimi hizmeti alınmasına imkân sağlayan yalın DSL uygulamasını düzenlemiş olduğu ve yalın DSL uygulamasını mümkün kılacak söz konusu kararın 28 Temmuz 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilmelidir. Dolayısıyla bu tarihten itibaren ülkemizde sabit telefon hizmeti aboneliğine gerek olmaksızın internet hizmeti alınabilmesinin yolu açılmıştır.

Kurumumuza yönelen sorulara genel bir açıklama olabilmesi açısından belirtilmesinde yarar olan bir diğer husus da uygulamanın başta ücretlendirme olmak üzere diğer tüm koşullarının yine sektörel düzenleyici otorite olan BTK tarafından belirlenmiş olduğudur. Ayrıca, yalın DSL hizmeti için şebekeden evlere uzanan bakır kabloların kullanılmaya devam edeceğinin, dolayısıyla buna ilişkin maliyetin hizmet ücretine yansıyabileceğinin hatırlatılmasında da yanlış bir beklenti oluşmaması bakımından fayda görülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kaynak: http://www.rekabet.gov.tr/index.php?Sayfa=sayfahtml&Id=1436

* * *

İnternette sabit hatsız dönem vergi karmaşasına takıldı (02.11.2010)

İnternette ‘yalın dönem’ bir türlü başlayamıyor. İnternete bağlanmak için sabit telefon hattı zorunluluğunun 1 Kasım’da biteceği açıklanması rağmen tüketici, servis sağlayıcılardan yine eli boş döndü. Henüz resmi bir bildirim yapılmadığı için sabit telefon uygulaması hala devrede. Sorun Türk Telekom (TT) abonesi olmadan internet hizmeti almak isteyen tüketicinin hangi vergi diliminde yer alacağının netlik kazanmamasından dolayı çözülemiyor.

Ulaştırma Bakanlığı yalın ADSL abonelerinden yüzde 15 yerine diğer internet vergilerinde olduğu gibi yüzde 5 oranında vergi alınması için Maliye Bakanlığı’na başvurmuştu. Ancak bu konuda TT inceleme istedi. Maliye Bakanlığı da uygulamanın hangi vergi dilimine gireceğine ilişkin bir çalışma başlattı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, konunun Maliye’nin sorumluluğunda olduğunu söylerken, TTnet Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ise “Bizim hazırlıklarımız tam. TT’yi bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.