Blog Arşivi

Duyuru


24 Ekim 2010

Önce Bindirim, Sonra İndirime Kanmayın

Günlük yaşamımızda ihtiyaç duyduğumuz bir çok malzemeyi çeşitli yerlerden alıyoruz. Aynı malı birçok yerde farklı fiyatlarda bulmak mümkündür. Bazen 15 TL aldığımız bir malın aynısını bir başka yerde 10 TL olduğunu görebiliyoruz. Bir nevi serbest piyasa ekonomisi.

Konumuz serbest piyasa ekonomisinden çok daha fazla serbest piyasa ekonomisinin cılkını çıkaran 365 gün indirim yapan yerler.  Yıllar önce kış bitimi veya yaz bitimi elindeki sezonluk malları nakde çevirmek isteyenlerin izin almak suretiyle uyguladıkları bu yöntem günümüzde sıradan bir kampanya haline dönüştü.

Bir malı satmanın en cazip yolu çift fiyat yazan etiket kullanmak ve sözde indirim yapıldığını belirtmek için yüksek olan fiyatın üzerine kırmızı bir çarpı koymak yeterlidir. Bu uygulamayı yıl boyu her yerde görmeniz mümkündür.

Büyük marketler bu konuda değişik bir yöntem uygulamaktadır. Market Kartları.  Bu kartlar genel olarak 1 TL karşılığı müşterilere satılmaktadır.

Örnek olarak; market raflarında sözde indirim yazan bir malı kartınız varsa düşük fiyata, kartınız yok ise yüksek fiyata alacağınız belirtilir. Malı düşük fiyattan alabilmeniz için zorunlu olarak market kartı almanız gerekmektedir. 

Diğer yöntem olarak, 50 TL lik alışveriş yapana şu mal 5 TL, ikinci aldığınız aynı mal birincisinin yarı fiyatı, şu kadar alışveriş yaparsanız market kartınıza şu kadar puan hediye…

Bazı tanınmış firmaların ise daha değişik yöntemi vardır.  Yeni sezon mallar ilk günler oldukça yüksek fiyat etiketi ile raflara konur. İlk günler bu malları satmak oldukça zordur. İstisna olarak satılanlar olabilir. Ancak bu firmalar 15-20 gün sonra birden sözde indirime girerek mevcut mallarını daha kolay satarlar. Bu firmaların müdavimleri satış fiyatlarını çok iyi bildiklerinden indirim yapıldığında malları ucuza aldıklarını sanmaktadırlar.

Bazı firmaların etiketlerle nasıl oynadıklarını burada ki haber sitesinde görebilirsiniz.

Serbest piyasa ekonomisi…

Tüketici olarak bizler ne yapabiliriz? Bir malın satış fiyatı hemen hemen bellidir. Fiyatlar markalara ve firmalara göre değişiklik gösterebilir. Biz sadece kaliteden ödün vermeden aradığımızı bulabilmek için serbest piyasayı sanal ve gerçek ortamda serbest serbest dolaşmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.