Blog Arşivi

Duyuru


25 Şubat 2020

Köy de Yaşamaya Hazır mısınız?


Şehir yaşamı stres ve zorluklarla doludur. Uzun bir iş hayatı sonrası emekli olup daha sakin bir hayat yaşamak herkesin hayali ve özlemidir.  Uzun bir şehir hayatı sonrası kırsala dönmeye hazır mısınız? Yapabilir misiniz? Sizleri neler bekliyor? Zorluklar nelerdir.

Bu makalemde köy (mahalle) yaşamının artılarını ve eksilerini mevzuat bilgileri kapsamında incelemeye çalışacağız.





Köy hayatı yaşamak istiyorsanız öncelikle fiziki gücünüzün yerinde olması gerekir. Köy yaşamı fiziki güç ister. Bahçe yapacaksınız defalarca kez oturup kalkmanız, saatlerce toprağı kazmak, çapalamak gibi fiziki güç isteyen işler yapmanız gerekecek.

Okula giden çocuklarınız varsa ulaşım masrafları ve yolculukta geçen zamanları olacak.

Devamlı sağlık probleminiz varsa sağlık kurumlarına uzak olmanız sıkıntı yaşatabilir. Bazı bölgelerde kışın soba yakılması nedeniyle ağır hava kirliliğinin olması muhtemeldir. 

Karar vermeden önce hedeflediğiniz bölgede kiralık ev tutmanızın uygun olduğunu düşünüyorum. Bu sayede çevrenizi daha iyi tanıyabilirsiniz.


Genel olarak köylerde yerleşik olarak yaşayan bazı kişiler yakınlarına sonradan gelip yerleşenleri kabul edemezler. Bu önyargıya yıllar geçtikte muhtemelen siz de kapılacaksınız. Yaptığınız bütün işler hep merak ve gözlem altında olacak, izin almadan yaptığınız bir kümes için kapınıza zabıta memurlarının gelmesi bazen kaçınılmaz olacaktır.


Şehirden gelip köye yerleşen bazı kişiler beraberlerinde bazı sorunları da getirmektedir. Köy yaşamında herşeyi yapmanın serbest olduğunu düşünüp gerekli izinleri almadan yüzlerce hayvan besleyen, kendini sosyal sorumlu hissedip başıboş köpekleri toplamaları, beslemeleri, çevrenin aşırı kirletilmesi, tadilat sonucu çıkan molozların rastgele yerlere bırakmaları gibi olumsuz faaliyetlerden çevrede yaşayan kişilerin rahatsız olmaması düşünülemez. Empati yapabilenlerin bu konuyu daha iyi değerlendireceğine eminim.

Yer Seçimi
Köye dönüş kararı verdiniz. Köy de ne yapmayı planlıyorsunuz? Tavuk besleyip bahçe mi yapacaksınız? Veya bütün gün miskin bir hayat mı yaşayacaksınız? Önce ne yapacağınıza karar vermelisiniz.

Yer seçiminde çevrenizdekilerin size anlatacaklarına riayet etmemenizi tavsiye ederim. Şuradan yolu var, buraya 2 katlı ev yapabilirsin gibi söylemlere kanmayın. Arazi hakkında en doğru bilgiyi bağlı olduğu belediyeden öğrenebilirsiniz.  Burada da söylenenleri doğrulayabilmeniz için tapu sahibi adına dilekçe ile imar durumunu resmi olarak talep edebilirsiniz.

Arazinizi buldunuz ve ev yapıp tavuk yetiştirmek bahçe işleri yapmak  istiyorsunuz.


Bunun için yerleşim yeri dışında en 8-10 dönüm tarla vasfı arazi bulmanız gerekir. Çünkü yerleşim yeri içinde veya yakınlarında tavuk vs. gibi kümes hayvanları besleyemezsiniz.  Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında bunu yapabilmeniz mümkün değil.

Tavuk, Koyun, İnek Beslemek istiyorum.

Tavuk, koyun, inek vs. besleyip yetiştirmek istiyorsanız bu durumun büyükşehir sınırları içeresindeki köylerde mevzuat hükümleri dışında mümkün olmadığını tekrar söylemek istiyorum. Öyle kafanıza göre şuraya kümes yapayım, şurada tavuk besleyeyim diye bir düşünceyi unutun. Yasak.




1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun Madde 246 – Yirmi binden fazla nüfusu olan şehirlerde umumi caddelerde veya belediyelerce tayin edilecek mıntıkalar içinde hayvan ahırı bulundurulması memnudur. (Yasaktır) 




Mesela meskun mahallere en az 3 km. kadar yakın mesafelerde arı kovanı bulundurmak yasaktır. Çatınıza arı kovanı koyamazsınız.

Yasaklamalar yerel zabıta yönetmelikleri kapsamında da bulunmaktadır.

Gerekli izinleri aldınız ve yumurta üretimine başladınız.  (Yüksek sayıda hayvan beslemek beraberinde bir çok sağlık sorunların da oluşmasına neden olacaktır. Veterinerlik hizmeti almanız gerekebilir.)

Yüzlerce yumurtanız var. Planınız nedir? Çevrenizde tavuk besleyen herkesin muhtemelen böyle bir sorunu vardır.

Hayvan beslemek veya yetiştirmek istiyorsanız aşağıda kaynak olarak belirtiğim mevzuatlar kapsamında bu işi yapabilirsiniz.  İşleriniz yasaya uygun olduğu sürece kimse gereksiz yere size karışamaz, şikayetleri yok hükmündedir.

Zatî ihtiyaç amaçlı hayvancılık işletmesi kurabilirsiniz. Ticari amaç dışında ailenin zatî ihtiyaçları veya hobi için beslenen en fazla 4 baş sığır ve/veya tek tırnaklı gibi büyükbaş, ve/veya 10 baş koyun-keçi ve/veya 2 baş domuz ve/veya 350 adet tavuk, horoz, ördek, kaz, bıldırcın, keklik, sülün ve benzeri kanatlı hayvan ve/veya 4 adet devekuşu ve/veya 50 adet tavşan kapasitesi bulunduran hayvancılık işletmelerini ifade eder.

Bu işletmeyi kurmak için de ilgili kurumlardan izin almanız gerekecektir. Kuracağınız işletme meskun mahallere uzak olması gerekir. (uzaklığa ilgili kurum yetkilisi inceleyip mevcut mevzuat kapsamında karar veriliyor.  Arazinin yapısı, sulak alanlara uzaklığı önemlidir.

Yukarıca tavuk, koyun gibi hayvanları beslemenin mevzuat kapsamında nasıl olduğunu açıklamaya çalıştım.

Su:
İkamet edeceğiniz mahallede su önemlidir. Suyu ya büyükşehir belediyesinden talep edeceksiniz veya artezyen kuyusu açtırmanız gerekecektir. Artezyen kuyusu için rastgele kuyu açmanız mümkün değildir. Bunun da mevzuatı var. Yasalara uyacağız. “burası benim toprağım, komşularım kuyu açıp kullanıyor, istediğimi yaparım” gibi bir düşünceniz olmasın. 

Düşünün, komşunun fosseptiği sızıntı yaparak yeraltı sularını kirletmekte ve kirlenme nedeniyle içilebilecek nitelikte olan yeraltı suyunu kirlenme nedeniyle kullanamıyorsunuz. 

 Çevrenizi lütfen kirletmeyin, gelecek nesiller de doğanın hizmetlerinden yararlanmaya devam edecektir.

Artezyen kuyusu açabilmeniz için öncelikle en yakın DSİ müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekir.

Bilinçsizce açılan kuyular ve kullanım nedeniyle ülkemizin bir çok yerinde obrukların meydana geldiğini unutmayalım.

Elektrik
Yaşam alanı için seçtiğiniz bölgede elektrik olması gerekir.  Bulunduğunuz arazide elektrik bulunmuyorsa gerekli şartlara uygun olarak arazinize tarımsal amaçlı elektrik çektirebilirsiniz. Öncelikle arazinizde kuyu veya artezyen bulunması gerekir ve elektrik hattının geçeceği kadasral bir yolu (kimsenin mülkiyetinde olmayan yol) olmalıdır.  Yan komşunun arazisi üzerinden kendi arazinize elektrik çekilmesine izin çıkmayacaktır.. Proje çizilmesi, onaylanması, hat çekilmesi, kuyu açılması vb. işlemlerin bir maliyeti olacaktır.

Yol
Tarlanız için herhangi bir şekilde kadastral yola cepheniz yok ise; yola en yakın komşu mülk sahibinden/maliklerinden geçit hakkı izini alarak (veya dava açıp) kadastral yol cephesine sahip olabilirsiniz.

Geçit hakkı: Arazinizin herhangi bir yola çıkış bağlantısı yoksa yola en yakın arazi sahibi/maliklerinden geçit hakkı istemeniz veya mahkeme kararı ile verilen bu hakkın tapu kütüğüne tescil edilmesiyle oluşur.

Isınma-Soğutma
Isınma veya soğutma giderleri oldukça yüksek olacaktır. Klimalar yüksek elektrik harcayan cihazlardır. Aylık 500-1.000 TL gibi elektrik giderleriniz olabilir.

Köy yerleşim yerlerinde doğalgaz altyapısı olmadığından ısınma olarak soba veya kat kaloriferi kullanılmakta, yakıt olarak ucuz kömür, odun vb. kullanımı çevrede yoğun hava kirliliğine neden olduğunu görebilirsiniz. Astım hastalığınız gibi rahatsızlığınız varsa hava kirliliğinden dolayı köy hayatı size daha fazla zarar verecektir.

Foseptik

Kırsal kesimlerde altyapı hizmeti pek bulunmamaktadır. Zorunlu olarak kimyasal ve fiziki atıklarınız için fosseptik kullanmanız gerekecektir. Bunun için ilgili belediyeden izin almanız gerekir. Yapılacak fosseptik yeraltı sularına sızmaması, çevreye kötü kokular vermemesi için ilgili belediyenin izin şartlarına lütfen uyun.

Fosseptik çukuru dolduğunda çevreye sızmaması için belirli aralıklar ile ücretli vidanjör çağırıp temizletmeniz gerekmektedir.  Çevrenizde bulunan meskenlere uzun süre vidanjör gelmiyorsa muhtemelen fosseptik çukurları toprağa sızmaktadır. 

Bunun örneğini geçenlerde Düden Şelalesine su sağlamak amacıyla yapılan sondajdan çıkan suyun kötü şekilde pis koktuğu şeklinde haberleri okuduk. Buna sebep olan etki ise çevrede bulunan yerleşim yerlerinde bulunan konutlara ait fosseptik giderlerinin toprağa vermeleridir. Vidanjör masrafından kar ettiğini sanan insanlar muhtemelen kendi kirlettikleri yeraltı sularını kullanıyorlardır.



2018 yılında Youtube yüklenen bir videoda, Altınova bölgesinde devam eden deniz erozyonu sonucu sahile yapılmış fosseptik yapıları ortaya çıkmıştır. Konutların sahil girişini kapatası nedeniyle buraya vidanjör giremeyeceğinden atıkların muhtemelen denize verildiğini düşünüyorum. 


Sahile yapılmış ve toplanan atıkların bir boru ile denize verildiği bir fosseptik. Deniz erozyonu olmasaydı bu ayıp belki ortaya çıkmayacaktı. Yapı sahibinin ömür boyu sahile yaklaşmaktan men edilmesi gerekir.

Barınma-Konut
Tarla vasfı bir arazi aldınız ve üzerine ev yapma niyetiniz var.  İlgili belediyeden/valilikten gerekli izinleri alıp en fazla 2 katlı, toplamda 250 M2 geçmeyecek vaziyette ev yaptırabilirsiniz.  Konut için ez 5001 M2 bir araziye sahip olmanız gerekir.  Yapabileceğiz ev tabanı 50 M2 yi geçemez. Arazi almadan önce ilgili belediyeden/valilikten tarla imar durumu araştırılmalıdır. (Arazi fay hatları, yüksek gerilim veya yeraltı boru hatları vs. olup olmadığı, heyelan bölgesi, SİT alanları, sulak arazi, askeri bölgelere, su-elektrik alanlarına yakınlığı, gibi durumlar ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.)

İnşaat yapı ruhsatı ayrıntılarıyla ilgili arazinizin bulunduğu yer itibariyle; 3194 sayılı İmar Kanunu, Planlı veya plansız tip imar yönetmelikleri  ve diğer ilgili mevzuat hükümleri incelenmelidir.

Fay Hattı Kanunu: Yakın zamanda fay hatları hakkında çıkarılacak kanun kapsamında, fay hattı bulunan arsa ve araziler üzerine konut olsa bile yıkıp yeni bir konut yapılamayacaktır.



Arazinizin yağmurlar sonrasında göl oluşmaması gerekir. Kuru halde gördüğünüz arazide yaptırdığınız konutunuz yağmurla sonrası oluşan göl içinde kalabilir ve gevşeyen zemin nedeniyle bina statiği etkilenecektir.

İmar ve arazi durumu konut yapımına uygun değilse trafiğe tescil edilmiş bir TIR dorsesini konuta çevirip veya karavanı arazinizin içine koyabilirsiniz.  (Elektrik, su, fosseptik sorunu hariç). Prefabrike ev, konteyner ev, bungalov tipi konut yaptırırım diyorsanız bu yapılar imar kanununa tabidir.

Tapu Durumu (Önemli)
Arazi tek tapu olmalıdır.  Bazı büyük araziler hukuki bir ayrım olmadan (ifraz) ortaklar arasında "burası benim, şurası senin" gibi sözlü olarak paylaşıldığını ve benzer yerlerin bu şekilde satışa çıktığını görebilirsiniz. Hissedarlar arasında sözlü veya yazılı yapılan bu paylaşımların hiçbir hukuki geçerliliği yoktur.  Hisseli arazilerin tamamında her hissedarın tasarruf yetkisi vardır. 

Tarla vasfı arazilerin satışı kanuna uygun olmalıdır. (5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu

Tapusu hisseli arazi alırsanız ortaklarından birine gelebilecek haciz, miras paylaşımı gibi sorunlar size sıkıntı yaşatabilir. Ortaklardan birinin ölümü ve mirasçıların satış istemesi halinde alım hakkı önceliği ortakların hakkıdır, ancak bu hisseyi ortakların alım gücü yoksa mirasa konu hisse mahkeme kararı ile üçüncü şahıslara ihale yoluyla satışa çıkarılır.

İstimlak veya Yol Geçmesi Arazinin bir kısmından yol geçmesi veya başka nedenlerle bir kısmının istimlak edilmesi gibi nedenlerinden dolayı arazi boyutu küçüleceğinden sizin de hisseniz küçülecektir. İfraz yapılmadan size ait olduğu sözlü olarak beyan edilen arazinizin istimlak nedeniyle küçülmesi halinde sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Bazı taşınmaz ilanlarında "Ecrimisil ödenmektedir, tapusu her an alınabilir" gibi deyimleri görebilirsiniz. Bu tür ilanlarda taşınmaz sahibine "tapuyu siz alın, daha sonra tapu devri ile biz alalım" teklifini yapın.

Ecrimisil nedir? Haksız işgal olarak tanımlanabilir. Genellikle hazine arazilerini işgal edenler veya kiralayanlar devlete kira/işgal bedeli öderler.

Hazineye ait arazilerin kullanıcılara veya 3. şahıslara devri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıkladığı şartlara uygun olarak yapılmaktadır. 

Sağlık
Sağlık merkezleri genel olarak il ve ilçe merkezlerinde bulunmaktadır.  Önemli sağlık sorununuz varsa bu yerlere ulaşmanız,  acil durumlarda en yakın sağlık merkezine gitmeniz veya ambulans gelmesinin oldukça zaman alacağını unutmayın.  

Arazi Kiralama

Hedeflediğiniz bölgelerde arazi fiyatları piyasa arz talep kapsamında bütçenizin üzerinde olabilir. 

Alacağınız arazi bütçenizin üzerinde ise arazinizi hedeflediğiniz bölgede bulunan Orman Bölge Müdürlüğünce Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında gerçek ve tüzel kişilere cuzi bir başvuru bedeli ödeyip uzun sürelerle arazi kiralamaktadır. 


Arazilerin kiralanması, arazi içine yapı inşa edilmesi gibi ayrıntıları yönetmelik içeriğinde bulabilirsiniz.

Sonuç
Aldığınız arazi içine binanızı yasal mevzuat hükümlerine uymadan da yapabilirsiniz. Bunlara kaçak yapı diyoruz. Yasal olmayan işlemler yok hükmündedir ve belediye ekipleri ansızın gelip herşeyinizi yıkıp yok edebilir ve yıkım ücreti dahil binlerce TL idari para cezası uygulayabilirler.  Ancak yasaya uygun yaparsanız mahkeme kararı olmaksızın resmi kurumlar hakkınızda herhangi bir işlem yapamaz.

Köyde tavuk beslemek istiyorsanız yukarıda belirtiğim hususlar aklınızda olsun.

Bunları bilmeden arazi almayın: Çeşitli emlak kuruluşları tarafından yapılan bilgilendirme

Kaynaklar                   :

 3194 sayılı İmar Kanunu
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu
5393 sayılı Belediye Kanunu
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu
442 sayılı Köy Kanunu
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği
Arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri uygulama yönetmeliği
Arazi ve arsa düzenlemeleri hakkında yönetmelik
Muğla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Yönetmeliği
Belediye Zabıta Yönetmeliği
Kuluçkahane Ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği
Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik
Yeraltı suları yönetmeliği
Planlı alanlar tip imar yönetmeliği
Ağaçlandırma Yönetmeliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.