Blog Arşivi

Duyuru


07 Ekim 2019

Bir Sokak Kaç Kez Kazılır?


İlgili resim 


Eviniz güzel bir sokakta bulunuyor, her taraf temiz ve yeşillikler içinde.  Bir gün iş makineleri geliyor ve sokağı kazmaya başlıyor. İnternet döşenecekmiş.  Güzel bir hizmet, günümüz İnternet çağı.

Kazılar sırasında oluşan çamur, toz ve diğer olumsuzluklara katlanıyorsunuz. Öyle ya, İnternet olmazsa olmaz bir hizmet.



Kazılar bitiyor, yol temizlenip asfaltlanıyor.  Günlerce çekilen eziyetten sonra eski güzel günlerinize kavuşuyorsunuz.

Aradan aylar geçiyor, bu sefer doğalgaz şirketi iş makineleri ile geliyor. Güzelim sokak tekrar kazılıyor, çamur, toz vs. Katlanıyorsunuz, öyle ya evinize doğalgaz hizmeti gelecek.

Kazılar bitiyor, yol temizlenip asfaltlanıyor.  Günlerce çekilen eziyetten sonra eski güzel günlerinize tekrar kavuşuyorsunuz.

Aradan aylar geçiyor, bu sefer elektrik şirketi elektrik kablolarını yer altına alacağız diyor.  Güzelim sokak tekrar kazılıyor, çamur, toz vs. Kazılar bittiğinde ortalıkta elektrik kabloları çirkinliği kaybolmuş.

Kazılar bitiyor, yol temizlenip asfaltlanıyor.  Günlerce çekilen eziyetten sonra eski güzel günlerinize tekrar tekrar kavuşuyorsunuz.

Aradan aylar geçiyor, başka bir İnternet şirketi iş makineleri ile geliyor, o gidiyor aylar sonra başka bir İnternet şirketi iş makineleri ile geliyor, daha sonra bir başka İnternet şirketi,

Güzel hizmet, fiyatları hemen hemen aynı olsa da alternatif İnternet hizmeti alma imkanınız oluyor.

Verilen hizmetler bitti mi?

Hayır bitmedi.

Sular idaresini unuttuk.  Yıllar önce döşenen su boruları eskimiş falan. Yenisi ile değiştirilecek.  İş makineleri tekrar gelecek.

Su patladı, iş makineleri kazı yapacak,

Kanalizasyon patladı, iş makineleri kazı yapacak,

Yağmur yağdı giderler tıkandı, iş makineleri kazı yapacak,

Yer altına gömülen kablo, boru gibi malzemeler arızalandığında iş makineleri sokağınızı tekrar, tekrar kazacaklar.

Kazılar sırasında birbirlerini hizmetlerini bozmaları da çabası. Kazılan çukurlara bakın. Çeşit çeşit renkli boruları görebilirsiniz.


Sokak kaç kere kazıldı, kaç kere asfaltlandı? Sayamadım.  Kaldırım ve yol tamirat işlemleri hariç.

Bir de farkında değilsiniz, sokağınıza her asfalt döküldüğünde yol yükselmekte ve eviniz yavaş yavaş çukurda kalmaya başlamıştır.

Yıllardır aynı kısır döngüde hizmet verilmeye devam ediyor. Gelecekte de aynı işlemler devam edecek gibi görünüyor.

Oysa bazı ülkelerde bu tür sorunlar 1800-1900 lü yıllarda giderilmiştir. Modern altyapısı olan ülkelerde her hizmet için defalarca kazılmış sokak görmeniz mümkün değildir.

Ülkemizde bu konuda umut veren gelişmeler yok mu? diyenler vardır.

Var.

İzmir büyükşehir belediyesi çağdaş altyapı projesi hazırlamış. (2018)

Basın da yer alan haberlere göre

Türkiye’nin ilk altyapı galeri sistemi İzmir’de olacak

“İhalesi tamamlanan ve yükleniciye yer teslimi yapılarak inşaat aşamasına gelen Altyapı Galeri Sistemi ile atık su, içme suyu, yağmur suyu, elektrik ve veri hatları yer altındaki galeri içinde toplanacak. Böylece elektrik nakil hatları, atık su, içme suyu ve yağmur suyu kanallarında arıza çıkması halinde tüm aksaklıklar galeri içine girilerek, asfalt kazılmadan, kaldırımlar bozulmadan tamir edilebilecek. Altyapı tünel sistemiyle ihtiyaç duyulan tüm müdahaleler sistem içerisinden gerçekleştirilecek, çevreye rahatsızlık verilmediği gibi trafik de aksamayacak.” (Kaynak: Birgün Gazetesi - İzmir B.Şehir Bel.)

Umarım proje gerçekleşir ve bütün belediyelerimize örnek olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.