Blog Arşivi

Duyuru


21 Mayıs 2014

Rant’ın Adı Yardım Kampanyası

Dünyada yaşanan çeşitli felaketler sonrası zarar gören insanlara yardım etmek bir insanlık görevidir. Muhtaç insanlara birebir yardımda bulunmak çok fazla mümkün olmadığından yardımları genel olarak sivil toplum kuruluşları veya resmi devlet kanalıyla göndermek gerekmektedir.

Bizler geleneğimizden gelen yardım yapma güdümüzden dolayı az veya çok bir miktar parayı muhtaç kişilere ulaşması için herhangi bir yöntemi kullanarak çeşitli yardım kuruluşlarına gönderip insanlık vazifemizi yapmanın rahatlığı ile gece rahat bir şekilde yatağımıza yatıp uyuyoruz.

Aslında öylemi? Yardım yaptıktan sonra gönderdiğiniz o paranın nereye gittiğini, ne kadar yardım toplandığını, ne kadarının yerine ulaştırıldığını biliyormusunuz? İlgili kuruluşların topladığı yardımlar sonrası bir açıklama yaptıklarını veya resmi kanallar tarafından denetlenip yardım sonuçlarının açıklandığını hiç duydunuzmu?

Soma’da meydana gelen elim faciası sonrası bir çok görsel ve yazılı basında yardım kampanyalarına ilişkin çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ilanları ve haberleri yayınlanmaya başladı. Hatta görsel bir yayın organı biraz daha ileri giderek gönderilecek SMS karşılığında hayatını kaybedenlere Fatiha okunacağını belirterek bu yardımlardan kendince pay almaya çalışmaktadır.

Yine bir yardım kuruluşu yazılı basın kanalıyla ilan vererek Soma’da meydana gelen acı olay nedeniyle geride kalan çocukların eğitim masraflarını karşılamak amacıyla yardım toplama ilanı vermiştir.  Alkışlanacak ve desteklenecek bir kampanya olduğu görünmekte ise de yardıma muhtaç kaç çocuk olduğu bilinmemektedir. (22/05/2014 - Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının açıklaması ile 432 çocuğun yetim kaldığı belirtilmiştir) Hatta bu çocukların hangi eğitim kurumu seviyesine kadar okutulacağı belirtilmemiştir. Düşüncem, açıkladığım nedenlerden dolayı bu yardım faaliyetinin amacından uzak ve inandırıcı olmadığıdır.

Biraz daha ileri gidelim. Çeşitli sivil toplum kuruluşları adına toplanan yardımların ulaştırıldığı yerlerin dil, din, ırk ve siyasi ideoloji ayrımı yapılarak seçildiğini görmek mümkündür.  Yanlış anlamalara vesile olmamak için hepimizin bildiğini örnek vermiyorum. 

Pay almaktan söz açılmışken hiç düşündünüzmü? Ülkemizde çeşitli yöntemlerle bir yılda toplanan yardım paralarının miktarı ne kadardır? 100.000.000 dolar... 1 milyar dolar...  Belki daha fazla belki daha az. Bunun miktarını bilen olduğunu sanmıyorum.

Neden mi?

Yardım toplayanlar kimler? Önce bunları belirlemek gerekir. Dilenciler, çeşitli iş yerlerinde bulunan sadaka kutuları, SMS mesajları, cami çıkışlarında toplanan yardımlar, sivil toplum kuruluşları hesaplarına yatırılan paralar, çeşitli dernek, vakıf ve kuruluşlara resen yapılan yardımlar, bilinmeyen diğer yöntemlerle toplanan yardımlar.

Günümüzde bazı gazeteciler tarafından yapılan sosyal deneylerde 1 saatte yaklaşık 80 TL para toplanmıştır. Günlük miktar bunun çok çok üstündedir. Büyük emek sarf edilerek kazanılan asgari ücretten oldukça fazladır.

Örneğin, habere konu olayda Dubai dilencilerinin aylık geliri  200.000 $ dan fazla olduğu belirtilmektedir.



Yukarıda belirttiğim gibi, çeşitli şekillerde toplanan yardımların hesabını yapmak pek mümkün görünmüyor.  Görünen rant olarak belirttiğim toplamı belirsiz yardım parasından pay alabilmek için bir çok gerçek ve tüzel kişilerin rekabet içinde olduğudur.

Bir dilencinin üzerinden çıkan para

Ülkemizde yardım toplayan yüzlerce sivil toplum kuruluşu var ve halen çevremizde yardıma muhtaç kişilerde hiç azalma olmuyor. Bu da ayrı bir tartışma konusu.

Aklınıza “yardım yapmayalım mı” sorusu gelmiştir. Benim böyle bir iddiam yoktur. Yardım yapmak bir insanlık görevidir ve yapacağınız yardım vicdanınızdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.