Blog Arşivi

Duyuru


26 Kasım 2012

Hangi Siyasi Partiye Üyesiniz?

Medeni haklarını kullanmaya ehliyetli her Türk Vatandaşı istediği siyasi partiye üye olabilir. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 6. maddesi;

"Her Türk vatandaşı, kanunda ve parti tüzüğünde gösterilen şartlara ve usullere göre siyasi partilere üye olma ve dilediği anda üyelikten çekilme hakkına sahiptir.

Kimse, aynı zamanda birden fazla siyasi partinin üyesi olamaz, aksi halde üyelik sıfatı bu siyasi partilerin hepsinde birden sona ermiş sayılır.

Kimse, bir partinin birden fazla teşkilat birimine üye kaydolamaz, aksi halde son kayıt tarihinden önce yapılmış olan üyelik kayıtları geçersizdir." hükmü amirdir.

Bugünlerde kamuoyu gündemini meşgul eden konulardan biri kişilerin iradeleri dışında siyasi partilere üye yapıldığıdır. Bu kapsamda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ait  "Siyasi Parti Üyelik Sorgulama" sayfası kanalı ile siyasi partilere üye olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz.

İradeniz dışında üye yapıldığını düşünüyorsanız ilgili siyasi partinin tüzüğünde gösterilen hususlar kapsamında üyeliğinizi sonlandırabilirsiniz. Parti tüzüğü üyelikten çıkmanızı kısmi olarak engelliyorsa ilgili Kanunun 6. maddesinin 2. fıkrası kapsamında birden fazla siyasi partiye üye olmanız halinde bütün partilerdeki üyeliğiniz sona ermiş olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.