Blog Arşivi

Duyuru


23 Ocak 2012

Yanıltıcı Reklam ve Kampanyalara Dikkat! Aldanmayın.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından cep telefonlarına gönderilen uyarı mesajlarında kontör dolandırıcılarına karşı duyarlı olunması istenmekte ve “hediye kazandınız” mesajlarına inanılmaması gerektiği bildirilmektedir.
Bu mesaj kazanç işini gayriresmi ve yasalara aykırı şekilde yapanlara karşı halkımızın uyarılmasıdır. Ancak benzer işleri mevcut yasalara sığınarak resmi ve açık olarak yapanlara karşı güvenlik güçlerimiz hiç bir uyarı yapamamaktadır.

  Bu işlem nasıl yapılmaktadır? Aslında hepimiz biliyoruz ama farkına varamıyor olabiliriz.

Cep telefonuza bir mesaj geliyor, açıp okuyorsunuz.

Tüm yayınlarımızı bedava izliyorsunuz, yanında Internet bağlantı masraflarınız bizden, ilk altı ay 14 TL ödeyeceksiniz, sonrasında (hızlı bir şekilde söyleniyor) 60 TL ödüyorsunuz ama aylık ödemeniz ortalama 25 TL filan oluyor, Onaylıyorsanız  1 tuşuna basın ...." vs.

Veya sesli arıyorlar, “Internet hızınızı yükseltiyoruz (aslında yeterli altyapılarıda yok ama. ..) ilk 3 ay şu kadar sonrasında şu kadar, 2 yıl zamlardan etkilenmiyorsunuz" vs. vs.

Bankalardan arıyorlar, ulaşamadıklarına toplu mesaj gönderiyorlar. “Bedava kredi, ilk 3 ay ödeme yok.”

Telefonlarımızı, açık kimliğimizi, serecemizi nasıl biliyorlar? Cevap çok basit. Alışveriş yaptığınız veya hizmet aldığınız firmalara bilgilerinizi veriyorsunuz, isim adres, telefon. Bu firmalar kişisel bilgilerimizi diğer firmalar ile paylaştıkları için ismini ilk defa duyduğumuz, bir kere bile iş ilişkisi olmadığımız firmalardan gelen mesaj ve telefonlar bunun bir kanıtıdır.

Devam ediyorum.

TV reklamlarında “ % 50 indirdik, büyük kampanya” diye devam eden görüntüler.  Reklama istinaden takip ettiğim bir ürünü resmi web sitelerinde araştırıyorum. Kampanya  öncesi 1000 TL olan fiyat birden 1800 TL olup kampanya ile 900 TL yapıvermişler.  Adı % 50 indirim ama önce bindirip sonra indirmişler.
6 ayda bir yeni ürün çıkaran deterjan firmaları "şimdi beyazlar daha beyaz, daha daha beyaz, bol bol beyaz.." sloganlarına rağmen halen çocuğumun beyaz okul gömleğinin yaka kirleri ile mücadelede başarısız kalıyorlar.


2 alana 1 bedava, yanında elektrik süpürgesi, ütü veriyoruz” İnanmayın lütfen. Kimse zararına mal vermez.  Satıcı bayi ile aranız iyi ise promosyonu ürün fiyatından indirim yaptırabilirsiniz.

Bugünlerde “Kapatıyoruz,  iş değişikliği nedeniyle zararına satış, yeni açtık tanıtım fiyatları, şok şok şok, ayakkabı 15 TL” gibi kampanyalar mevcut. “Kapatıyoruz” isminin bir vesile ile firma ismi olduğunu öğrendim.  Artık gerisini siz düşünün.

Aklınıza “alışveriş yapmayalımmı” gibi bir düşünce geldiğini  biliyorum. Elbette alışveriş yapacağız. Ama bilinçli bir tüketici olarak. Bir malı, bir hizmeti almadan önce araştıracağız. Kalitesini, fiyatını, firma güvenirliğini vs. araştıracağız. Önceliği tüketici haklarına saygılı olanlara vereceğiz. Tüketici Hakları Kanununa uymayanlara biz hiç uğramıyacağız.

Yazabileceğim benzer pek çok olay mevcut. Çoğunu siz biliyorsunuz. Son söz olarak;
Bu savaşta galip ve haklı tarafta olmak istiyorsak bilinçli tüketici olmamız yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.