Blog Arşivi

Duyuru


04 Aralık 2011

Sitenin Tam Yedeğini Alma - Tekrar Kurma ve Site Taşıma

Emek harcayarak oluşturduğunuz sitenin değişik nedenlerden dolayı ortadan kaybolması, bozulması, virüs bulaşması vs. istenmeyen sonuçlardır.  Sitemizi eski haline getirmek için yedeğimiz yoksa yeni baştan oluşturmak zorlu bir çalıştırmayı gerektirecektir.

Çeşitli nedenlerden olumsuz etkilenen sitemizi eski haline getirmek, birebir aynısını başka sunucuya taşımak veya sitemizin bir benzerini local ortama kurmak artık çeşitli eklentiler sayesinde oldukça kolaydır.
Önce bu işlemler için gerekli eklentileri edinmemiz gerekir.

Site yedeği almak ve tekrar yüklemek için gerekli eklentiler.

- Akeeba Backup (Yedek almak için)
- Akeeba Kickstart (Yedeği geri yüklemek için)

Eklentilerin kullanımı:
Eski site : Yedeğini aldığımız site
Yeni site : Yedeği yükleyeceğimiz site

- Akeeba Backup eklentisini eski sitenize yükleyin ve sitenin tam yedeğini zip formatında alın. (Alınan yedek site içinde bütün dosya ve klasörler ile mysql bilgilerini kapsamalıdır.)
- Aldığınız yedek dosyasını bilgisayarınıza indirin.
- Yedek dosyayı yeni sitenizin kök dizinine yükleyin.
- Akeeba Kickstart eklentisi içinde bulunan kickstart.php dosyasını ve varsa Türkçe dil dosyasını yedek dosyanın bulunduğu kök dizine yükleyin.
- Tarayıcı kanalıyla siteadı/kickstart.php dosyasını çalıştırarak site yedeğini yeni sitenize yüklemeye başlayabilirsiniz.

Akeeba Kickstart ile site yedeğinin yüklenmesi

- Tarayıcı kanalıyla siteadı/kickstart.php dosyasını çalıştırın. Karşınıza gelen açılır pencereyi okuduktan sonra kapatın ve açılan sayfada Arşiv dosyası kısmından yedek dosyasını seçin ve başka bir ayar yapmadan BAŞLAT menüsüne basarak kurulum işlemine başlayın.
- Ayıklama işlemi başlayacak. İşlem bitinceye kadar bekleyin. (Bu işlem ile sıkıştırılmış dosya içeriğinde bulunan dosya ve klasörler açılarak sitenize yüklenecektir.)
- İşlem bittikten sonra açılan sayfada Yükleyiciyi Çalıştır menüsüne basın. (Ayrı bir sayfa açılışı olacak ve bundan sonraki kurulum işlemine İngilizce olarak devam edeceksiniz. Bu aşamadan sonra Türkçe olarak devam etmek isterseniz Yükleyiciyi Çalıştır işleminden önce installation/lang/ klasörü içine varsa Türkçe Dil dosyasını yüklemeniz gerekmektedir.)

Dosyaları dizine çıkartık, şimdi kuruluma başlıyoruz.
1- Açılan sayfada gerekli kontrollerini yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan Next menüsüne basarak diğer sayfaya geçin.
2- Uyarı penceresini okuduktan sonra kapatın ve açılan sayfada Connection parameters (Bağlantı Parametreleri) bölümünü doldurun ve sağ üst köşede bulunan Next menüsüne basarak diğer sayfaya geçin.
3- Açılan sayfada Super Administrator settings (Süper Yönetici Ayarları) bölümünü doldurun. Diğer bölümleri  doldurmanız isteğinize kalmıştır. Tekrar sağ üst köşede bulunan Next menüsüne basarak diğer sayfaya geçin.
4- Your site's configuration has been written to disk Site kurulumu başarıyla gerçekleşmiştir. remove the installation directory bağlantısına tıklayarak yükleme klasörünü dizinden sildikten sonra eski sitenizin aynısı yeni sitenizde karşınıza gelecektir.

Bu işlem ile sitenizin aynısını ister local ortama ister başka sunuculara taşımanız mümkündür.

2 yorum:

  1. kardeş tşkler birde db mizi manuel olarak nasıl denetleyip temizlebileceğimizi mevcut site yedeğimizin hacklimi olup olmadığını dosyaları nasıl temizleyebileceğimiz yazsanız harika olur zira aynı db üzerine sitemizi kuruyor sonra eklentileri tekrar kuruyoruz ve arada eski db de kullanmadığımız vs şeyler oluyor onla kalıyor.. bir diğer konu ilan bileşenleri gibi bileşenlerimize otomatik hack ilanlar giriliyor mesela dj-classfied siliyoruz yeniden oluşuyor nasıl engel olabilir ve bileşenlerimizi nasıl korururuz bunları da bir makalenizde yazabilirseniz harika olur...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Yorumunuzu okudum, düşünceden dolayı biraz geç cevap vermek zorunda kaldığım için kusura bakmayın.

    Db'yı manuel olarak temizlik konusunda bilgim yok. Ancak mevcut siteyi lokal ortama taşıyıp gerekli temizlik ve düzenlemeleri deneme-yanılma yöntemiyle yapmanız mümküdür. Local ortamda edineceğiniz tecrübe ile daha büyük veri tabanı dosyalarına müdahale etmeniz mümkün olacaktır.

    Alınan site yedeğinde zararlı yazılımların olup olmadığını denetlemenin tek yolu sitenin lokal ortama kurulumu ve güncel iyi bir antivirüs ile denetlenmesidir. Şüphe duyulan dosyalar varsa mevcut sürüme ait orjinali ile değiştirilmesinin yeterli olacağını düşünüyorum.

    Site güvenliği için klasik cevap, site ve uygulamaların güncel tutulması, kullanılan uygulamaları ise zaman zaman güvenlik açıklarını ilan eden sitelerden takip edilmesinin faydalı olacağını değerlendiriyorum.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.