Blog Arşivi

Duyuru


30 Mart 2011

Kullanışlı Firefox 4 İpuçları

Firefox 4 kullanımını daha kolay ve etkili kullanmanız için aşağıdaki ipuçları sizlere yardımcı olacaktır.  El alışkanlığınız ile bu ipuçlarını pekiştirdiğinizde Firefox kullanmanın daha keyifli bir hale geleceğinden emin olabilirsiniz.

Klavye üzerinden kullanılan ipuçları:

Ctrl-T : Yeni sekme açar
Ctrl-W : Görüntülenen sekmeyi kapatır
Ctrl-Shift-T : Kapatılan son sekmeyi eski yerinde tekrar açar. Tekrer tekrar basıldığında daha önce kapatılan sekmeleri sırasıyla açar.
Ctrl-L : Adres satırında bulunan bağlantıyı seçmenizi sağlar. Bu bağlantıyı kolayca kopyalayıp (Ctrl-C) istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz (Ctrl-V)
Ctrl-K : Arama kutusuna hızlı geçiş yapmanızı sağlar ve aranacak kelimeyi yazıp enter tuşu vasıtasıyla önceden seçilmiş arama motoru içinde arama yapabilirsiniz.  Arama kutusu içinde aşağı/yukarı ok tuşu ile önceden aranmış kelimeleri bulabilirsiniz.
Ctrl-R : Bulunduğunuz sayfayı yenilemenizi sağlar.
Ctrl-D : (Veya adres satırı sonunda bulunan yıldız simgesi) Bulunduğunuz sayfayı yer imlerine kayıt etmenizi sağlar. “Adı” hanesine yazacağınız isim ile bu adresi Ctrl-B yöntemi ile veya tarayıcı adres bölümüne yazarak çok çabuk ulaşmanız mümkündür.
Ctrl-B : Yer imlerinin bulunduğu kütüphane içinde hızlı arama yapmanızı kolaylaştırır.
Ctrl + : Bulunduğunuz sayfada zom etkisi yaratarak kelime ve resimleri büyütmenizi sağlar.
Ctrl - :  Bulunduğunuz sayfada zom etkisi yaratarak kelime ve resimleri küçülmenizi sağlar.
Ctrl  0 : (sıfır) ile gösterilen sayfadaki zom etkisini orijinal hale getirir.
/ :  Slaç tuşu vasıtasıyla sayfa içinde anlık bir kelime aramanızı sağlar. Açılan arama kutusu 5 saniye süresince görünür ve kutu içine yazılan kelime sayfada mevcut ise seçili olarak gösterilir. Açılan arama kutusu 5 saniye sonra kendiliğinden kapanacaktır.
Ctrl-Tab : Sekmeler arasında sırayla geçiş yapmanızı sağlar.
Ctrl-N : İkinci Firefox penceresini açar.
Ctrl-O : Firefox’a uyumlu dosya yüklemenizi sağlar. (Eklenti, dil dosyası, tema vs)
Ctrl-U : Sayfanın kaynak kodlarını gösterir.
Ctrl-F : Sayfa içi arama kutusunu gösterir.
Ctrl-H : Tarayıcı geçmişi içinde arama yapmanızı sağlar.

Alt : Menüleri gösterir. Tekrar basıldığında menüleri gizler.

Ara Tuşu: Bastıkça sayfa aşağıya doğru ilerler.
Shift-Ara Tuşu : Bastıkça sayfa yukarıya doğru ilerler.

Mause-Tekerlek : Yer imleri kütüphanesinde bulunan adrese basıldığında yeni sekmene açar.
Mause-Tekerlek : Ctrl tuşu basıl olarak döndürüldüğünde sayfalarda zom etkisi yaratır.
Mause-Tekerlek : Açılan sekmelere basıldığında o sekmeyi kapatır.

Püf Noktaları :

- Bir site içinde çok fazla gezinti yaptığınızda ve daha önce baktığınız sayfalardan birine dönmek istiyorsanız fare imleci  "İleri/Geri" butonu üstünde iken sağ klik yaparak gezinti yaptığınız sayfaları görebilir ve istediğiniz sayfaya tıklayıp tekrar ulaşabilirsiniz.

- Sevdiğiniz siteleri kolayca yer imlerine eklemek için: Site adresi sonunda bulunan "yıldız" tıklanabilir veya adres başında bulunan ikon/resim fare imleci ile sol klik yapılarak tutulur ve sürükleyerek yer imlerinde istediğiniz bölüme veya yer imleri araç çubuğu üzerine sabitleyebilirsiniz. (Yer imlerinin Ctrl - B kısa yolu ile açılmış olması uygulamayı kolaylaştıracaktır.)

- Sayfa içinde bir bağlantıyı yeni bir sekmede açmak için, bağlantıyı fare sol klik yaparak tutun ve sürükleyip açılmış son sekmenin hemen sağ tarafına bırakmanız yeterlidir.

- Yeni sekmeler son tarafta açılsın

Adres satırına about:config yazılır ve açılan sayfada browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent değerini false yapılarak Firefox yeniden başlatılır.

- Kapatılan son adresler, açık yer iminin sol tarafında bulunan boşlukta fare tekerliği bir kez basılarak geri çağırılabilir.

-Yeni sekme belirlediğimiz adresle açılsın. Örnek google.com.tr
Adres satırına about:config yazılır ve açılan sayfada newtab.url dizisi üzerinde sağ klik ile değerini değiştir seçeneği tıklanır ve buraya dilediğiniz adresi yazabilirsiniz. Eğer yeni sekmenize herhanbi bir eklenti ile istemediğiniz bir sayfa bulaşmış ise yukarıdaki işlemi takip ederek sıfırla seçeneği ile adresi silebilirsiniz.

-Firfox web sayfaları daha hızlı açılsın.
Adres çubuğuna about:config yazın ve privacy.trackingprotection.enabled değerini "True" haline getirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.