Blog Arşivi

Duyuru


11 Aralık 2010

Bilgisayarınızı Yedeklerken Dikkat Edilecekler

Bilgisayarımız çöktüğünde ne yapacağımızı şaşırırız. Bu durumda genellikle format atılır, işletim sistemi, sürücüler ve gerekli programlar yüklenir ve güncellenir. Zorlu geçen bu işlemler belki bütün gününüzü alacaktır.
Çöken bilgisayarınızı çok kısa sürede eski haline getirmek için çeşitli programlar kullanmanız gerekir. Bu programların yaptığı işleme kısaca “İmaj Alma” diyoruz.

Bilgisayarınızın imaj dosyasını oluşturmak için öncelikle programın yüklü olduğu bir CD’ye ihtiyacınız olacak. Bu CD’yi çok iyi saklamanız ve korumanız gerekir. Çünkü imaj alırken veya geri yüklerken bu CD’ye her zaman ihtiyacınız olacak

Bilgisayarımızın imajını alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1) Sisteminizin imajını almadan önce mutlaka işletim sisteminizi güncellemeyi ihmal etmeyin.

2) İşletim sistemini güncelledikten sonra kullandığınız sürücüleri (ekran kartı, bios, ana kart vs.)  güncelleyin ve düzgün çalıştığından emin olun

3) İmaj dosyanızın boyutunun çok fazla olmaması için bilgisayarınızdaki gereksiz programları silin veya kaldırın.  Buradaki amaç imaj dosyasının küçük olmasıdır. Küçük imaj dosyaları hızlı oluşturulur ve hızlı yüklenir. Gereksiz programları sildikten sonra kalan programları da güncellemeyi ihmal etmeyin. 

4) Oluşturulan imaj dosyasını C sürücüsü haricinde diğer sürücünüze (D sürücüsü gibi) yükleyin ve mutlaka bir başka yere daha yedekleyin. Çünkü bilgisayarlar her zaman sistem sorunlardan dolayı çökmezler, sabit diskin bozulması halinde elinizin altında yedek imaj dosyasının bulunması ve yeni alınan sabit diske bu dosyanın yüklenmesi ile eski bilgilerinize kavuşabilirsiniz

5) Alınan imaj dosyası da zaman içinde güncelliğini yitirecektir. Çünkü kullndığınız sistem ve yazılımların yeni sürümleri veya yama dosyaları yayınlanacaktır. Eski bir imaj dosyası yükleyip zamanınızı güncelleme yaparak harcamamak için imaj dosyanızı 6 ayda bir yenilemeniz faydalı olacaktır.

Bilgisayarın imajını alan çeşitli programlar mevcutur. Bu konuda yazılım önerim yoktur. Yapacağınız araştırma ile kullanabileceğiniz en iyi imaj alma programını bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.