Blog Arşivi

Duyuru


22 Kasım 2010

1.6.x Örnek Veri Türkçe Çeviri Çalışması

Orijinal Joomla kurulumu İngilizce’dir ve dil dosyalarında yapılan çeviri ile birçok bölümü Türkçe olarak görebiliriz.

Ancak dil dosyalarında yapılan çeviriye rağmen bazı bölümler halen İngilizce’dir.  Örnek veri ve yönetim bölümünde bulunan istatistik, kullanıcı izinleri gibi bazı bölümleri sayabiliriz. Bazı yerlerin Joomla kurulumu sonrası çeviri yapılarak düzeltilmesi pek mümkün değildir.

Örnek veri Joomla 1.6.x yeni başlayanlar için oldukça önemlidir. Çünkü 1.6.x sürümün tanıtımı ve örnek sayfa çalışmaları örnek veri dosyası ile gösterilmektedir.

Örnek veri ve yönetim bölümünde bulunan bu yerlerin Türkçe’ye çevirisi için joomla kurulumu yapılmadan önce installation\sql\mysql\ klasöründe bulunan sample_data.sql ve joomla.sql dosyaların dikkatli bir şekilde çevirisinin yapılması gerekir.

Uzun süredir üzerinde çalıştığım sample_data.sql ve joomla.sql çeviri işlemini son güncel hali ile (1.6.x B-14) tekrar yapmaya başladım.

Zorlu bir çalışma olacak. Çünkü hata yapılmaması gerekiyor. Bu dosyalarda hata yapıldığında Joomla kurulumu gerçekleşmeyecek veya hatalı kurulacak ve hata yapılan yerin bulunması pek mümkün olmayacaktır. Hata yaptığım yeri bulamadığım zaman çeviri işlemini yeni baştan tekrar tekrar yapmak bıktırıcı ve zorlu olmaktadır. Bu nedenle çeviri işleminden vazgeçtiğim zamanlar olmuştur.

Bugünlerde örnek veri dosyaları üzerinde tekrar kısım kısım çeviri yaparak yüklemede herhangi bir hata olup olmadığı izlemeye başladım. Bu aşamalarda onlarca kez local ortamda Joomla kurulması ve çevirilerin izlenmesi  haliyle yorucu olmaktadır. Ancak bütün bunlara rağmen makaleler ve bir kaç yer hariç çeviri işlemini hatasız olarak bitirdiğimi söyleyebilirim.

Çeviri işlemini hatasız olarak bitirdiğimde son yayınlanan sürüme ait dil ve örnek veri dosyalarını joomla severler ile paylaşacağım. Bu dosyaları joomla kurulumu öncesi kurulum paketi içine yüklediğinizde Joomla 1.6.x sürümü Türkçe olarak kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.