Blog Arşivi

Duyuru


13 Şubat 2019

Dolandırıcılara Lütfen Dikkat Edin


İletişimde yaşanan teknolojik gelişmeler beraberinde de bir dizi istenmeyen olayların meydana gelmesine neden olmuş ve olmaktadır.

En çok yaşanan olay ise telefonla yapılan dolandırıcılıktır.  Haberlere konu olan olaylarda vatandaşlarımızın yıllarca tasarruf ettiği milyonlarca lira parası dolandırıcılar tarafından çeşitli yöntemler kullanılarak çalınmaktadır.



“Sigortanız sona erdi, kimliğiniz terör örgütleri tarafından ele geçirildi, hediye kazandınız, kargonuz var evde bulamadık,  TV programına, yarışmaya vs. katılmak için seçildiniz, filan bankadan arıyoruz, ben Avukat …., hakkınızda icra takibi var… ”  e-posta adresinize veya telefonunuza gönderilen sahte banka web sitesi adresleri” gibi çeşitli ikna yöntemleri kullanılmaktadır.

Sizden istenen hayali bir oluşum veya isnat edilen hayali bir suçtur. Ortada gerçek olan bir şey yoktur.

Hiçbir resmi kurum, polis, jandarma, banka vs. sizden para veya şifre istemez.
Son zamanlarda Twitter’de çeşitli bankalara ait “telefon, araba kazanma fırsatı” gibi reklamlar vasıtasıyla dolandırıcılık yöntemi başlamıştır. Burada site adreslerine lütfen dikkat edin.

Telefon numaranızı nasıl ele geçiriyorlar?
Alışveriş yaptığınız bazı firmalara verdiğiniz telefon numaranız muhtemelen bir çalışan tarafından toplu olarak çeşitli reklam vs. firmalara satılmaktadır. O firmadan bu firmaya derken telefon numaranız ve kişiler bilgileriniz sonunda dolandırıcıların eline geçmektedir. Geçmiş yıllarda vatandaşlarımıza ait seçmen bilgilerinin kaynağı belirsiz olarak Internet üzerinden paylaşıldığını unutmayın. Sonuç olarak kişisel bilgilerimizin hiçbir zaman güvende olmadığını düşüncesindeyim.

Burada sizlere telefon üzerinden dolandırılmamak amacıyla geliştirdiğim yöntemleri paylaşacağım. Sizlerin de benzer yöntemleriniz varsa bizimle paylaşacağınızı umuyorum.
==============

Telefonunuza gelen “…. Kanalına üyelik işlemleriniz yapılmıştır. Üyelikten çıkmak için IPTAL yazıp … numaraya SMS gönderebilirsiniz.”

Telaşa kapılıp hemen belirtilen numaraya SMS göndermeyin, ekran görüntüsünü alın ve takip eden faturanızı detaylı olarak inceleyin.  Ayrıntılı faturanızda üyelikle ilgili bir işlem varsa/yoksa doğrudan c.savcılığına suç duyurusunda bulunun. Ekran görüntüsünü ayrıca BTK na da gönderebilirsiniz.
==============

Bazı firmalar tarafından SMS yoluyla telefonunuza gönderilen “hesabınızı doğrulayın” gibi mesajlara itibar etmeyin ve gönderilen bağlantıya tıklamayın.

E-posta adreslerinizde tanımlı cep telefonu numaranızı hesabınızdan kaldırmanız tavsiye edilmektedir.
==============

_ … karakolundan arıyorum, ben başkomiser …., kimliğiniz/ hesabınız terör örgütlerinin eline geçmiş, yardımız ile bu kişileri yakalayacağız, öncelikle banka hesabınızı güvenceye almamız lazım, mevcut paranızı …. hesabına havale edin, operasyon sonrası paranız faizi ile size iade edilecektir.
(Cevap vermeyin ve telefonu hemen kapatıp engelleyin. Vakit geçirmeden olayı en yakıp polis merkezine veya C.Savcılığına bildirin.

Güvenlik kuvvetleri/adli makamlar sizden paranızı istemez, bu kurumlar doğrudan paranıza veya mal varlığınıza el koyamaz.  El koyma işlemi ancak hakim kararıyla olur ve bu karara itiraz etme hakkınız vardır.
==============

_ Merhaba, …. bankasından arıyorum,  adınıza kredi kartı düzenlendi/hediye kazandınız, bilgilerinizi teyit etmem gerekiyor, annenizin kızlık soyadı?

Cevap vermeden telefonu kapatın veya kart talebinizin olmadığını, işsiz olduğunuzu filan belirtin. Israr ederlerse telefonu kapatın ve numarayı araştırın.  Numara ilgili bankaya ait ise şikayetinizi bankaya veya BDDK’ya iletin.  Bankaya ait değil ise C.Başavcılığına şikayette bulunun.
==============

Araba alımı yapan dolandırıcılar genellikle Cuma günlerini ve mesai saati bitimine yakın zamanları seçmektedir. Hikaye herkesçe bilinmektedir, havalenin yapıldığı ve pazartesi hesabınıza geçmiş olacağı söylenir bu sırada havalenin yapıldığı sözde dekontun bir fotoğrafı gösterilip noterde satış için imza atmanız istenir.  İmza atmayın ve işlemi Pazartesi günü yapmayı teklif edin.

Sonuç olarak, Cuma günleri mesai saati bitimine yakın zamanlarda banka havalesi ile noterde araba satışı yapmayın.
==============
_ Adınıza kargo var, adresinizde bulamadım, nereye teslim edelim? der ve telefonu kapatır.

Merak edip numarayı geri ararsanız faturanıza yüklü bir meblağ işlenecektir. Haber sitelerinde araştırma yaptığınız da “aradığınızda 7 saniyede bir 25 lira ücret kesiliyor. Sizi telefonda yaklaşık 4-5 dakika bu şekilde bekletiyorlar, sonra telefon kapanıyor”. Şeklinde bir çok haber bulabilirsiniz.


Özellikle 0888 ile başlayan telefon numaraları arandığında veya SMS gönderildiğinde faturanıza ücret yansıtacaklardır.

İlgili haber bağlantısı
https://www.haberler.com/bu-numara-ararsa-sakin-acmayin-7014039-haberi/

http://korkmazhaber.com/0888-baslayan-numaralar-nereye-ait-ve-90888-aramalarinin-ucreti-9223.htm

==============

Kargo beklemiyorsunuz ve kapınıza gelen kargo elemanı adınıza ödemli kargo olduğunu söylemektedir. Merak edip ücretini ödeyip aldığınız paket içinden ne çıktığını internette yapacağız kısa bir araştırma ile bulabilirsiniz.

Kargo beklemiyorsanız adınıza gelen ödemeli kadroyu teslim almayın.
==============

…. servisinden arıyoruz, kombinizin bakım zamanı geldi, ekiplerimizi yönlendiriyoruz, onaylıyormusunuz? Heken şu soruyu sorun. “Hangi adresim için arıyorsunuz?

Yetkili servis olmayan bazı firmalar bu tür yemleme yöntemini kullanarak bu şekilde müşteri edinmeye çalışmaktadır.  Telefonu kapatabilir veya kombinizin olmadığını söyleyebilirsiniz.
==============

Son günlerde bazı sosyal medya ortamında banka gibi kurumların adına açılan sahte hesaplar ile “araba, telefon kazanma şansı, tıklayın anketi doldurun ve çekilişe katılın” gibi sahte banka giriş web sayfaları kullanılmaya başlandı. Eğer bu bağlantıya tıklar ve banka şifreniz ile giriş yaparsanız hesaplarınız başkaları tarafında çalınacaktır.

Benzer yöntemler SMS yöntemiyle de yapılmaktadır. Bu tür bağlantılara itibar etmeyin.
==============
Üyesi bulunduğunuz sosyal medya hesabınızda bir arkadaşınız tarafından gönderilen "filan marketten promosyon kazandım, sana da kazandırmak istiyorum, şu numaraya .... kodu yazıp gönder, sen de para kazan" şeklinde gelen mesajlara itibar etmeyin.  Muhtemelen arkadaşınızın hesabı başkaları tarafından ele geçirilmiş olabilir.

Belirtilen numaraya SMS gönderdiğinizde faturanız yüksek gelecektir.

==============

Telefonunuz istem dışı SMS gönderiyorsa.

Google’ye ait bir hesabınız varsa (gmail vs.) Google zaman zaman telefonunuzdan doğrulama SMS ‘i gönderebilir.  (Gönderilen Tel: 08505519902) Bu mesaj telefonunuzdan Google tarafından veya kullandığınız ilişkili bir uygulama tarafından SMS erişimine izin verdiğiniz için otomatik olarak gönderilmektedir ve doğrulama kodu vs. içerebilir. Bu işlem sonucundan faturanıza SMS ücreti yansıyacaktır.

Bu işlemi dolandırıcılık olarak düşünmek yanlış olabilir. Eğer rahatsız oluyorsanız kullandığınız uygulamaların SMS uygulamasına erişimini kısıtlayabilir, 08505519902 telefonu engelleyebilir, doğrulama kodu içerecek herhangi bir işlem yapmaktan kaçınabilir vb.

İlgili işlemler ve bilgi için https://myaccount.google.com/phone  adresini inceleyebilirsiniz.

==============
Kaynağını bilmediğiniz uygulamaları telefonunuza yüklemeyin

İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz.

Önemli: Telefonunuzda mutlaka güvenilir antivirüs uygulaması kullanın.


==============
(Devam edecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.