Blog Arşivi

Duyuru


28 Şubat 2019

Her Deniz Aracı Ucuz Yakıt Kullanamaz


Yıllardır halk arasında, sosyal medyada ve bu söylentileri haber yapan bazı basın yayın organlarında, milyonluk yatların kullandığı yakıt ücretinin neredeyse bedava olduğu yazılır çizilir.

Hatta bazı forum sitelerinde açılan tartışmalarda, konu hiç araştırılmadan ahkam kesilen bir çok cahil sürüsü ile karşılaşmanız mümkündür.

Bu yorumlara lütfen riayet etmeyin, benzer söylemleri başka yerlerde beyan edip gülünç duruma düşmeyin.

Bunu ben de merak ettim ve araştırdım. 

16 Temmuz 2003 tarih ve 25170 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıdaki husus kabul edilmiştir.

Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine verilecek yakıtın özel tüketim vergisi tutarının sıfıra indirilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 30/6/2003 tarihli ve 028061 sayılı yazısı üzerine, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 1/7/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Özel Tüketim Vergisi sıfır olan yakıtın ne şekilde kullanılacağı hususu ise Denizcilik Müsteşarlığına bırakılmış ve günümüze kadar uygulama hakkında çeşitli tarihlerde tebliğler çıkarılmıştır.

Çeşitli tarihlerde yayımlanan tebliğlerde özet olarak;

-        Gemi, yat, balıkçı, hizmet teknesi ile yapılan işlem ticari olacak.
-        Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı olacak. (Yabancı bayraklı deniz araçları faydalanamaz.)
-        Balıkçı tekneleri liman başkanlığına kayıtlı ve avlanma ruhsatları olacak.
-        Genel ve Özel Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve sermayesinin %51´i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan kuruluşların sahip olduğu deniz araçları da Kararname kapsamında deniz yakıtı almaları sağlanmıştır.
-        Her petrol ürünleri satan yerlerden bu yakıtı alamazsınız. Bu yakıtın satışı için yetki almış firmalar mevcuttur.

Yakıt alacak deniz araçları depo kapasiteleri önceden tespit edilmekte ve sahiplerine Yakıt Alım Belgesi verilmektedir. Alınan her yakıt bu belgeye işlenmektedir. Yakıtın ne şekilde harcandığı ise liman başkanlıkları tarafından titizlikle denetlenmektedir.

Görüldüğü gibi, özel tüketim vergisinden muaf olarak alınan yakıtlar, mevzuat kapsamında belirlenen hükümlere uygun deniz araçları tarafından kullanıldığı anlaşılmaktadır. Çeşitli yerlerde cahillerin beyan ettiği gibi ticari faaliyet belgesi olmayan milyonluk özel yatların ucuz yakıt kullanması mümkün değildir.


Kaynak           :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.