Blog Arşivi

Duyuru


07 Haziran 2020

Özgür Plajlarımız


Üç tarafı denizler ile çevrili ülkemizde denize girilebilecek yüzlerce plajı mevcuttur. Ancak birçoğu oteller ve tatil köyleri tarafından halka kapatılmış yine bir çoğu gerçek ve tüzel kişilere kiralanmak suretiyle girişleri ücretli hale getirilmiştir.

Bu makalemde ücretsiz özgürce denize girebileceğiniz muhteşem plajları paylaşmak istiyorum.



Plajlara giderken yanınızda şemsiye, portatif sandalye, yiyecek, içecek almayı unutmayın. En önemlisi ise giderken çöpünüzü yanınızda mutlaka götürmeyi ihmal etmeyin. 

Çocukluğum Karadeniz sahillerinde geçti. Bakir plajlarda denize girdim, güneşlendim. Ancak geçmişi hatırlayıp bugüne bakınca artık bakir yer kalmadı gibi. Plajlar, otoparklar tıklım tıklım, neredeyse denize ayak değdirmek ücretli hale gelmiş durumda. Gelecek zamanda sanırım o fırsatı bulamayacağımdan korkuyorum. 

Fazla vaktinizi almak istemiyorum. Aşağıda çoğu yere gittiğim plajları paylaşmak istiyorum. Unuttuğum bir yer varsa yorumlarda belirtin lütfen.

Fotoğrafların üstüne tıklarsanız büyük boyutla görebilirsiniz.

Adrasan: Antalya ili Kumluca ilçesine bağlı bakir bir yerleşim alanı.  Sahili taşlık ve kumluk.  Burada pansiyon ve küçük otellerde kalabilirsiniz. Sahilde Kumluca belediyesi tarafından şezlong hizmeti veriliyor ayrıca tuvalet ve duş imkanı mevcut. (2016)


Arsuz: Hatay ili İskenderun ilçesine bağlı, ülkemizin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip bir yerleşim yeri. Sahiller plansız yerleşimden nasibini almış. Bazı yerleri ücretli yapmışlar. Sakin yerlere ulaşmak için epey yürümeniz gerekebilir. (1983)


Badavut: Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Sarımsaklı plajının batısında kalan sakin bir plaj. Genelde hafta sonları kalabalık olur. (1997)


Bağdemli: İzmir ili Dikili ilçesine bağlı köy yerleşim yeri. Hafta sonları hariç sakin bir plajı var. Sadece otopark ücreti verip plajdan özgürce faydalanabilirsiniz. 


Cide Sahili: Kastamonu iline bağlı şirin bir ilçe. Yaklaşık 10 km. ye yakın sahil şeridi yol yapımı nedeniyle çıkan harfiyatın dökülmesi, yolun sahile çok yakın yapılması gibi nedenlerle sahil, plaj özelliğini kısmen kaybetmiş. İlçe merkezinde 350 metrelik bir kumsalın üçe bölünüp ikisi özel işletmeye verilmiş ve  kalan orta kısım ise halk plajı olarak kullanılmaktadır. 

Irmak köyü dere kenarına kurulu Belediye Atıksu Arıtma Tesislerinden çıkan suların 2017 yılı Çevre Durum Raporunda denize deşarj edildiği tespit edilmiştir. 



Çakraz: Bartın ili Amasra ilçesine bağlı bir yerleşim merkezi. Hafta içi plaj sakin. Ancak giderken çöpünü orada bırakanlar nedeniyle çevre temizliği ve otopark sorunu mevcut. Plansız yapılaşmalar devam ettikçe plaja akan derenin zamanla fosseptiğe dönüşeceğini düşünüyorum. 


Davutlar Plajı: Aydın ili Kuşadası ilçesine bağlı genelde yazlıkçı bir yerleşim yeri. 
Plajda Aydın büyükşehir belediyesi tarafından dizayn edilen büyük bir halk plajı bölümü var. Burada yeterli duş ve soyunma kabinleri mevcut. Denize girebilir, yürüyüş yapabilir veya bisiklet turu yapabilirsiniz.


Dikili Plajı:  İzmir ili Dikili ilçesinde bulunan çevresinde yoğun yerleşim yeri bulunan bir plaj. Aslında burayı makaleye eklemeyi düşünmüyordum. Özellikle hafta sonları sahilde yer bulma sorunu yaşanabiliyor. Çok kalabalık çok çöp demektir. Gidenler çöpünü bırakmasalar bir daha ki gelişlerinde temiz bir plaj bulabilirler. Burada yer bulamayanlar yakın olan Çandarlı sahiline gidebilir. 


Hürriyet Sahili: Samsun ili Çarşamba ilçesinde bulunan bakir bir plaj. Tuvalet ve duş bulunmuyor. Uzun bir iskelesi mevcut. Buradan balık tutabilirsiniz.


İnkumu: Bartın iline bağlı yazlık yerleşim yeri. Çevresinde bir çok kafe, pansiyon mevcut. Hafta sonları otopark sorunu oluyor. Duş, soyunma kabini ve tuvaletler ücretli.  Yoğun kalabalık olduğu dönemlerde sahil temizliği pek yapılmıyor. (1980)


İztuzu Plajı: Muğla ili Ortaca ilçesinde bulunan Caretta Carettaların yumurtlama alanı.  Sahile şemsiye dikmek, köpek getirmek yumurtalardan dolayı yasak. Şemsiye için yanınızda şemsiye bidonu götürmeniz faydalı olacaktır. Plaja girişler ücretli ve belediye görevlileri tarafından işletilmektedir. Otopark sorunu pek olmuyor, tuvalet, duş ve soyunma kabinleri mevcut. Plaja yakın bulunan kaplumbağa rehabilitasyon merkezini ziyaret edebilirsiniz. 


Karasu Plajı: Düzce ili Akçakoca ilçesine bağlı genelde yazlıkçı bir yerleşim yeri. Plansız yapılaşmalar burada da mevcut. Plaj uzunluğu Cebeci'den Akçakoca'ya yaklaşık 53 km. dir. Gel-git ve rip akıntısı nedeniyle yüzme bilmeyenler için denizi oldukça tehlikelidir. (2001)


Kızılağaç Sahili: Antalya ili Manavgat ilçesinde bulunan sahil oldukça uzun ve bir çok yeri otellere ait şezlonglar ile doludur. Ama merak etmeyin burada herkese yer var. Tek sorun çift şerit yolu geçebilmeniz. Karayolu adeta plajı koruma altına almış diyebilirim. Tuvalet ve duş imkanı mevcut değil. Eğer izin verirlerse otellere ait olanları kullanabilirsiniz. (2011)



Konyaaltı Plajı: Antalya il merkezinde tuvaleti, duş ve soyunma kabinleri bulunan eşsiz bir plaj. Plajı çakıllı. Bakımları büyükşehir belediyesi tarafından muntazam yapılıyor.  Hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. (2015)


Koru Plajı (Selinus Sahili):  Antalya ili Gazipaşa ilçesi Koru mekiğinde bulunan taşlık, kumluk, doğal havuzları bulunan bakir bir plaj. Tuvalet, duş, soyunma kabini ve herhangi bir işletme bulunmuyor. En büyük sorun insan etkisiyle oluşan çöpler. Gazipaşa ilçesinde denize girilebilecek doğal Kızılin sahili ve başka plajlar da mevcut.  İlçeden yoğun olarak bulunan seralarda kullanılan bitki ilaçlarının çevre ve insan sağlığına etkileri araştırılmalıdır.

Plajlar Caretta Caret kaplumbağaların üreme merkezi durumundadır. Plaj kumlarına şemsiye sopası sokmak, plaja köpek sokmak yumurta ve yavrular açısından sorun oluşturmaktadır. 



Kumluca Sahili: Antalya ili Kumluca ilçesine bağlı yazlıkçı bir yerleşim yeri. Büyük bir alana kurulu seraların gölgesinde bulunan sakin bir plaj.  Seralarda kullanılan ilaçlamadan gelen esinti sahili etkiliyor mu bilemiyorum. 


Lara Plajı: Antalya ili Lara ilçesinde bulunan plaj eskiden çatma derme yapılan barakalardan oluşan bir durumdaydı. Belediye buraları yıktı ve temizledi. Sanırım sadece iki tane kamuya ait kamp var. Daha sonra plajın bir kısmı turizm alanı ilan edilip yüksek yıldızlı oteller yapıldı. Yazları oldukça kalabalık olduğundan belediye temizliğine yetişemiyor. Bu nedenle lütfen giderken çöpünüzü alıp öyle gidin. (2001)


Manavgat Plajı: (Side veya Kumköy plajı) Antalya ili Manavgat ilçesinde bulunan plaj kumluk ve oldukça sığdır. (2002)


Olimpos-Çıralı : Antalya ili Kumluca ilçesinde bulunan Olimpos plaj girişi ve otopark ücretlidir. Çıralı tarafından giriş yaparsanız herhangi ücret ödemiyorsunuz. Otoparktan itibaren sahile ulaşmak için epey yürümeniz gerekiyor. Plajı çakıl. Çevresi antik yerleşim bölgesidir. İçinden akan dere oldukça soğuk ve denizle buluştuğu yer de soğuk oluyor. Gittiğim zaman içinde plaj içinde büfe, tuvalet, duş, soyunma kabini göremedim. (2016)

Bir yerde insan kalabalığı oluşuyorsa orada rant vardır. Olimpos antik bölgesi için de geçerli olan bu durum nedeniyle altyapısı olmayan bungolovlarla başlayan yapılaşmalar bugün kontrol edilemez bir düzeye gelmiş durumda. Binlerce insanın atıkları nereye gidiyor belirsiz. Güzel yerleri kaybettiğimizde bir daha geri getirilmeyecek bölgelerdendir Olimpos.


Palamutbükü: Muğla ili Datça ilçesinde bulunan denizi ve sahili çakıl olan bir plaj. Plaj ayakkabısı giymeniz faydalı olacaktır. Çevresinde yerleşim yerleri ve oteller arttıkça sahilde yer bulma sorunu oluşmaya başlamış. Plajın büyük bir kesimi özel işletmeler tarafından konulan şezlonglar ile kapatıldığından özgürce denize girebileceğiniz alanlar oldukça az. 



Patara: Antalya ili Kaş ilçesi Gelemiş köyü Patara antik kenti yakınında bulunan ve bu bölgedeki en büyük ve güzel plajlardan biridir. Uzunluğu yaklaşık 12 km. dir.  Otopark mevcut. Plaj girişi ücretli. Müze kartınızı girişte kullanabilirsiniz. Tuvalet, duş ve soyunma kabini mevcut. Yakın yerlerde büfe ve restoranlar bulabilirsiniz.

 


Phaselis: Antalya ili Kemer ilçesine bağlı antik yerleşim alanı. Girişte cuzi bir ücret alınıyor. Müze kartınızı girişte kullanabilirsiniz. Denize girmek veya tarihi yerleri gezmek arasında kararsız kalabilirsiniz. Tuvalet, duş, soyunma kabini olup olmadığını hatırlamıyorum. (2017)


Saklı Liman: Gökçeada'da bulunan bakir bir plaj. Kafe, tuvalet ve duş imkanları mevcut.



Samandağ Sahili: Hatay ili Samandağ ilçesinde yer alan yaklaşık 12 km. uzunluğunda bir plaj. Yeterli altyapı ve bakım yapılmadığından gelenlerin çöplerini bırakıp gitmeleri nedeniyle kirlilikten etkilenmiş bir plaj. Hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. 


Sarımsaklı Plajı: Balıkesir ili Küçüköy ilçesine bağlı bir yerleşim yerinde bulunan yaklaşık 5,5 km. uzunluğunda muhteşem bir kum plaj. Kafe, büfe gibi yerlere yakın sahil bölümü oldukça kalabalık, Yoğun kalabalık dönemlerde su yetersiz kalıyordu. Kafe, büfe olmayan kesimlerde ise özgürce tek başınıza denize girip güneşlenebileceğiniz alanları bulabilirsiniz. (1996)

Yılar önce meskenlerden çıkan atık sular kumlar altından uzun borular ile deniz dibine bırakılıyordu. Yakın zamanda alt yapı sorununun çözüldüğünü okumuştum.


Türkali Plajı: Zonguldak ili Kilimli ilçesine bağlı küçük bir yerleşim merkezinde bulunan fazla kalabalık olmayan tertemiz bir sahili olan plaj. Karadeniz adını unutmayın. Bazen zapdedilemez şekilde coşar bazen bir kedi kadar sakin olur. Denize girerken can simidiniz mutlaka yanınızda olsun. 1987)


Yumurtalık plajı: Adana ili Yumurtalık ilçesinde bulunan bir plaj. Plaj belediye tarafından işletiyor. sahil ve deniz oldukça temiz. Bol bol para harcayabileceğiniz bir bölge. Mavi bayraklı bir yer olduğu için ekledim.


Benim bulabildiklerim, gidip de hatırladıklarım bunlardan ibaret. Sadece tek bir yeri anlatmadım. Burada affınıza sığınarak bencillik yapıp orayı kendime saklıyorum. 

Son olarak, Çöpünüzü bırakıp gittiğiniz yere tekrar gelip çöplerden şikayet ediyorsanız o yere gelmeyi hak etmiyorsunuz.

Kaynak: Google harita ve ziyaretçi yorumları.

Karşılaştır yapmak için Yunanistan plajlarını inceliyordum.  Yunanistan'da plajlar çoğunlukla ücretsiz ve bakirdir. Ortak şikayet kirlilik. Buna sebep de tatilcilerin çöplerini plaj çevresinde bırakıp gitmeleri.

Örnek olarak tek plajı paylaşacağım. 

Agiokampos plajı, Yunanistan'ın Larissa bölgesel biriminde, Agia belediyesine bağlı bir köydür. 285 nüfusu vardır. Bir plaj beldesidir. Plaj uzunluğu yaklaşık 13 km. dir. Koordinat: 39.253575, 22.814461

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.